Κλιμάκωση των πιέσεων προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος τον εκλογικό νόμο και περαιτέρω απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι δύο βασικοί στόχοι του Αλέξη Τσίπρα για τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που συνεχίζεται σήμερα, μετά το διάλειμμα του Στρασβούργου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την πρόταση για την απλή αναλογική και παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση για ευρείες συναινέσεις, κατέστη εφικτό για πρώτη φορά να διεμβολιστεί το αντιπολιτευτικό μπλοκ, το οποίο έχει συσπειρώσει γύρων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτό, διότι όπως σημειώνει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, «η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που επιμένει στη διατήρηση των ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων των τελευταίων 40 ετών, τα οποία οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».
Μέσα από τον διεμβολισμό αυτόν στο Μαξίμου είναι δεδομένη η πρόθεση, οι δίαυλοι επικοινωνίας με αφορμή τον εκλογικό νόμο, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω συμμαχίες και εί δυνατόν και μελλοντικές προγραμματικές συμφωνίες για μία ενιαία κυβερνώσα Κεντροαριστερά με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο τυχαία δεν είναι εξάλλου η αναφορά στο 45σέλιδο σχέδιο θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει του Συνεδρίου σε συμμαχίες με τη Σοσιαλδημοκρατία, αφού επί της ουσίας συνοψίζει την κλιμακούμενη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστερής Παράταξης ως αντίπαλο δέος των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.
Στο πλαίσιο αυτό και με την πρώτη διερευνητική συζήτηση με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο να χαρακτηρίζεται από σύγκλιση αλλά όχι και ταύτιση απόψεων, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σήμερα ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούτμπας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκοπός του κυβερνητικού επιτελείου είναι μέσα από τη διερεύνιση των προθέσεων των πολιτικών αρχηγών να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των 2/3 της Βουλής και να ανοίξει παράλληλα ο δρόμος για την υιοθέτηση της κουλτούρας των συνεργασιών ως κεντρικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος.
Επί τάπητος ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει την πρόταση για απλή αναλογική, προσδοκώντας στη συγκέντρωση των 200 ψήφων που θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος από τις επόμενες εκλογές. Τούτων δοθέντων, προ των ιστορικών ευθυνών του αναμένεται να θέσει τον γγ του Περισσού, καθώς η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο ιστορικό αίτημα του κόσμου του ΚΚΕ. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα πάντως δεν αποκλείουν ο κ. Κουτσούμπας να προσέλθει με αρνητική στάση με πρόσχημα το αίτημα για παράλληλη κατάργηση του μπόνους, το οποίο όπως τονίζουν δεν μπορεί να συμβεί με την απλή αναλογική γιατί θα οδηγήσει σε κοινοβουλευτικό χάος.
Σε θετικό κλίμα αναμένεται να είναι το τετ α τετ με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία εμφανίζεται θετική στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον εκλογικό νόμο, ενώ «εκρηκτική» αναμένεται να είναι η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αμφότερα τα στρατόπεδα έχουν πυροδοτήσει το κλίμα όλες τις προηγούμενες ημέρες, βυθίζοντας τα όποια σενάρια για συναίνεση μπορεί να υπήρχαν στην προκήρυξη της πρωτοβουλίας για τον εκλογικό. Τούτων δοθέντων, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να παρουσιάσει έτι περαιτέρω απομονωμένη τη ΝΔ, επιχειρώντας παράλληλα να αποδομήσει το «μεταρρυθμιστικό» προφίλ που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.