«Είναι καθαρό ότι στην ΕΥΑΘ ο δημόσιος χαρακτήρας δεν αίρεται» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, έπειτα από συνάντηση που είχε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
«Το να έχουμε κάποια συνέργεια από τον ιδιωτικό τομέα με μειοψηφικά πακέτα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας, που να έχει αντίρρηση. Το θέμα είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Η τιμολόγηση και η κοστολόγηση παραμένει στην ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, δώσαμε σκληρή μάχη με τους θεσμούς για να έχουμε αυτό το προνόμιο. Οι δικές μας υπηρεσίες, η ειδική γραμματεία υδάτων κάνει την τιμολόγηση και την κοστολόγηση» είπε ο κ. Τσιρώνης.
Σχετικά με την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, ο αναπληρωτής υπουργός διατύπωσε τη θέση ότι η εταιρεία που δραστηριοποιείται εκεί, οφείλει να παρουσιάσει τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία (flash smelting).
«Τα έχουμε ξαναπεί. Η εταιρεία οφείλει, είναι στη σύμβασή της, είναι ο κορμός της σύμβασής της, να παρουσιάσει τη μέθοδο flash smelting, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία. Όσο δεν την παρουσιάζει, είναι προφανές ότι, όχι από δική μας ευθύνη, αλλά από δική τους ευθύνη, η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Καθώς το κυάνιο, η κυάνωση απαγορεύονται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν δεν εφαρμοστεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης, «αυτό, προφανώς, θα σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργία που είναι ουσιαστικά πλήρης ανατροπή όλου του οικοbusiness plan. Είναι τόσο απλό. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Η εταιρεία, αν τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας να την κουνήσει. Από εκεί και πέρα αν δεν τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί, προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Τόσο απλά τα λέμε».
«Σε τελική φάση ολοκλήρωσης το ΠΔ για τον Όλυμπο»
Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε επίσης πως το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, που επί χρόνια βρισκόταν «στα συρτάρια» με διάφορες μικροαντιθέσεις, βρίσκεται σε τελική φάση ολοκλήρωσης.
«Το περιβάλλον πια δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Οι ορεινοί μας όγκοι και ιδιαίτερα ο Όλυμπος μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά κυρίως και για μία βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές 12μηνου τουρισμού που δεν υπήρχε ποτέ» είπε ο κ. Τσιρώνης και υπογράμμισε ότι μετά τα χθεσινά εγκαίνια του κέντρου ενημέρωσης στο Λιτόχωρο και την προφορική συμφωνία με τον στρατό για το πεδίο βολής, απομένει η γραπτή έγκριση του στρατού, ώστε στη συνέχεια να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Είμαι πολύ ευτυχής που με δουλειά συναινετική όλοι οι δήμοι της περιοχής Ολύμπου, το δασαρχείο και ο φορέας διαχείρισης, έχουμε πλέον μια κοινή στάση για το βουνό. Αυτό που λέμε είναι ότι το βουνό αυτό μας ενώνει» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, γνωστοποίησε ότι είχε συνεργασία με τους διευθυντές των διευθύνσεων Δασών και ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν κυρωθεί οι περισσότεροι δασικοί χάρτες στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. «Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, όπου δεν υπάρχει αντίρρηση, ο χάρτης κυρώνεται και τελειώνει. Άρα πιστεύω ότι οι περισσότεροι χάρτες θα είναι κυρωμένοι μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτό στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Κάποιοι λίγοι χάρτες είναι προς κατάρτιση με το καινούριο σύστημα της συνεπίβλεψης από τις δασικές υπηρεσίες στους ιδιώτες αναδόχους. Πιστεύω ότι μέχρι το αργότερο το καλοκαίρι του ’18 θα έχουμε όλους τους χάρτες έτοιμους» είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξει περισσότερο προσωπικό για τους ελέγχους περιβάλλοντος, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε: «Είμαστε σε φάση επεξεργασίας, βελτίωσης του παλιού νόμου, ώστε να εμπλέξουμε πολύ περισσότερους πιστοποιημένους φορείς τουλάχιστον στην έρευνα πεδίου, γιατί είναι αδύνατον 14 επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα να κάνουν έρευνα πεδίου και να ελέγχουν όλη αυτή την οικονομική δραστηριότητα. Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός στην υγιή επιχείρηση. Σκοτώνει την οικονομία, τον υγιή επιχειρηματία που τηρεί τον νόμο και ουσιαστικά πληρώνει και το αναγκαίο κόστος. Είμαστε σε φάση να πατάξουμε αυτό το έγκλημα».
Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα σημαντικά έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν ήδη περατωθεί, τον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ και τα έργα που προγραμματίζονται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Όλυμπο αλλά και στις λίμνες και τους ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για το θέμα των ελέγχων υπογράμμισε ότι «ένα από τα θέματα στα οποία δεν κάνει εκπτώσεις η Περιφέρεια είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο και στη δημόσια υγεία».
«Ζητήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον ίδιο τον κ. υπουργό να μας διευκολύνει στο θέμα του νέου ΕΣΠΑ, όπου χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στους νόμους για να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον κ. Τσιρώνη βρέθηκε επίσης και το ζήτημα του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων. «Έχουμε την επιτροπή διαβούλευσης για το θέμα αυτό τις επόμενες μέρες που θα τον προεγκρίνει και στη συνέχεια θα έρθει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς ψήφιση» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.