Κατεπείγουσα ερώτηση σχετικά με την άρση της προστασίας της φέτας και της ελιάς Καλαμών στη συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αφρικής κατέθεσε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στην προστασία των προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης της ελληνικής φέτας και της ελιάς Καλαμών και την κατηγορεί ότι «αντί να επικεντρώσει την προσοχή της στην προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων» προσπαθεί «να διαχειριστεί την πρωτοφανή ανικανότητα και αδιαφορία της για την πραγματική εξωστρεφή ανάπτυξη με όρους εσωτερικής επικοινωνιακής τακτικής».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «με τη δήλωσή της ότι “καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική” η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου επιδιώκει να αποκρύψει την αλήθεια και να δώσει μία ακόμη φρούδη “ελπίδα” στους Έλληνες, όπως αυτή που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα έφερνε».
Σύμφωνα ωστόσο με την κ. Καϊλή «πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας SADC δεν αναφέρεται δυνατότητα αναθεώρησης μετά το πέρας της πενταετίας σχετικά με τους όρους για την εμπορική χρήση του ονόματος ‘φέτα’ από τους παραγωγούς της Ν. Αφρικής».
Η ευρωβουλευτής τονίζει ότι οι συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία και τυροκομία θα είναι δυσβάσταχτες, καθώς για την παραγωγή των 100.000 τόνων φέτας εργάζονται περίπου 300.000 άτομα, σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ως επί το πλείστον οικογενειακές.