«Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι αυτά «θα σηματοδοτήσουν την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».
«Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στον κόφτη χρέους που θεσμοθέτησε η απόφαση του τελευταίου Eurogroup. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, μια επιτυχία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν, καθώς δεν ζήτησαν ποτέ ελάφρυνση. Αν την έφερναν αυτή, δεν θα μιλούσαν μόνο για σαξές στόρι, αλλά θα διοργάνωναν γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Όμως, «δεν πανηγυρίζουμε μέχρι να μειώσουμε την ανεργία», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «πολλοί λένε ότι ο κόφτης χρέους θα χει δράση μετά το 2018. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι δεν φέρνουμε κατακτήσεις για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες. Ο κόφτης θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060».
«Η δέσμευση ότι η Ελλάδα θα έχει όριο 15% όσον αφορά τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους αφήνει περιθώρια για την οικονομία Επιτυχία δεν είναι αυτό από μόνο του, αλλά ότι από τη διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους πετύχαμε την ολοκλήρωση και τον κόφτη χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές που είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες τον Σεπτέμβρη. Δεν κόψαμε ούτε 1 ευρώ από τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε τις περισσότερες επικουρικές. Κρατήσαμε προστατευμένη την 1η κατοικία για την συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, ενώ το πλαίσιο διαχείρισης για τα κόκκινα δάνεια διέψευσε τις Κασσάνδρες. Οι κανόνες είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και εξασφαλίζουν προστασία των δανειοληπτών, αλλά και του πιστωτικού συστήματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Κατόπιν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής για τη συμμετοχή βουλευτών στις οφ-σορ, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ για «λασπολογία και ψεύδη».
«Το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμη για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους. Γίναμε μάρτυρες μίας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Κλείνει ένας δύσκολος κύκλος. Κάνουμε απολογισμό. Σημασία έχει η επόμενη μέρα. Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει την πολιτική αντιπαράθεση στα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια ευκρινή διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στα ζητήματα ηθικής.
«Η ελληνική κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη και κουρασμένη από6 χρόνια λιτότητας. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους ανοίγεται ξέφωτο με προοπτική ανάπτυξης, ηρεμίας. Ανοίγει ο δρόμος για την εποχή μιας δίκαιης ανάπτυξης», είπε και έθεσε την κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία είναι η «δικαία διανομή του πλούτου που παράγεται, με προστασία των μισθών και όχι συντριβή τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε 3 προτεραιότητες που όπως είπε «πρέπει να καθοδηγούν το έργο» της κυβέρνησης:
- Κοινωνική προστασία
- Αναπτυξιακή στροφή στην οικονομία
- Δίκαιη κατανομή βαρών αλλά και ωφελημάτων
«Καθήκον μας να νιώσουν οι έλληνες πολίτες προστατευμένοι. Έχουμε απέναντί μας όσους καλλιεργούν το φόβο των πολιτών. Η απαραίτητη προσήλωση στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως το σημαντικότερο συστατικό της δουλειάς μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.