Με μία φράση ο Ευ. Βενιζέλος διέκοψε την Πέμπτη το βράδυ τις συνομιλίες με την τρόικα: «Δεν μπορώ να πάρω άλλα μέτρα, δεν θέλω να αναλάβω αυτή την ευθύνη χωρίς να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό» είπε και αποσύρθηκε στο γραφείο του. Η συζήτηση διεξαγόταν σε ήπιους τόνους, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών ανέλυε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας πίεζαν διά της επαναλήψεως των απόψεών τους. Το σκηνικό είχε επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να διακόπτει τη συζήτηση προκειμένου να ζητήσει εντολές από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Κανένας από τους παρισταμένους στη σύσκεψη δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποχώρηση του κ. Βενιζέλου ούτε στην πρόσκληση της τρόικας έπειτα από λίγα λεπτά στο γραφείο του. Οταν όμως οι κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) βγήκαν από το γραφείο του υπουργού και αποχαιρέτησαν τους υπόλοιπους συνομιλητές τους λέγοντας «εμείς τώρα φεύγουμε, θα τα πούμε ξανά σε δέκα ημέρες», το κλίμα «πάγωσε».
Oι εκπρόσωποι της τρόικας μετά τη συνάντησή τους με τον Ευ. Βενιζέλο δεν έδειξαν σημάδια δυσαρέσκειας. «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματά σας. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να υπερβούμε τις αρμοδιότητές μας. Πρέπει να αναζητηθεί λύση σε ανώτατο επίπεδο» ήταν τα τελευταία λόγια του Πόουλ Τόμσεν προτού αναχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών περιγράφοντας τη σύγκρουση κυβέρνησης- τρόικας που έγινε… με το γάντι.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο «Βήμα της Κυριακής», ότι την Παρασκευή το πρωί υπήρξε επικοινωνία ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ με τον Ε. Βενιζέλο και ότι ήταν πιθανόν να επιδιωκόταν επαφή και με τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που ανέκυψαν. Οι τόνοι διατηρήθηκαν χαμηλοί τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, λέγεται ωστόσο ότι η πολιτική διαχείριση της διακοπής των διαπραγματεύσεων ήταν το αποτέλεσμα μιας προσυνεννόησης στην οποία η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να επιταχύνει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου σε τουλάχιστον δύο τομείς: στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του δημόσιου τομέα, με περικοπές δαπανών, ενιαίο μισθολόγιο και εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Εν τω μεταξύ μία από τις πιο ανησυχητικές προβλέψεις που έκανε η τρόικα στις συνομιλίες που είχε με το οικονομικό επιτελείο ήταν ότι πλέον θεωρούν πιο δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία το 2012 και όχι το 2011.
Το πλαίσιο το περιέγραψε σαφώς ο Ε. Βενιζέλος στη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή, όπου επεσήμανε και ο ίδιος ότι «τα θέματα τα οποία τίθενται είναι βαθύτατα πολιτικά. Δεν είναι θέματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς με έναν τεχνικό ή υπηρεσιακό τρόπο. Εκτιμούμε βαθύτατα τη συμβολή των στελεχών της τρόικας».