Πέντε ημέρες «φωτιά» απομένουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την επιστροφή του κουαρτέτου και με στόχο να γεφυρώσει τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης με συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Την ώρα που οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα με τις συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες τους αποκρυσταλλωμένες μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν την Κυριακή πως υπήρξε κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, ενώ τόνιζαν επίσης ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Η αγωνία στο Μαξίμου ανεβαίνει στο ζενίθ, καθώς οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου επιβεβαιώθηκαν εμφατικά και ο φόβος είναι μην τυχόν το χάσμα μεταξύ των θεσμών λυθεί… σε βάρος της χώρας. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση φοβούνται για νέες «τρικλοποδιές», ειδικά μετά το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών από τη Λαγκάρντ και την αδιαλλαξία του Σόιμπλε για διευθέτηση του χρέους, παρά την κοινά αποδεκτή θέση ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημείωναν χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν να συγκεραστούν οι απαιτήσεις για περισσότερα μέτρα, με ταυτόχρονη παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και χωρίς απομείωση του χρέους, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Γερμανία.
Για αυτό το λόγο και στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψη Ομπάμα στην Άνγκελα Μέρκελ με κορυφή της ατζέντας μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους που παραπέμπει στις καλένδες το Βερολίνο. Η επίσκεψη Ομπάμα στο Αννόβερο θα γίνει το Σάββατο, μετά το Eurogroup, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα και το ορθόδοξο Πάσχα, που ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται επί του παρόντος την νέα πρόταση που παρουσιάστηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το δεύτερο ραντεβού που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ ως «κάβα» για την περίπτωση που το 2018 δεν έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Κύκλοι της κυβέρνησης εξηγούν πως «τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.»
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου περιμένει να δει ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, με το ενδεχόμενο αποδοχής της εν λόγω πρότασης να βρίσκεται στο τραπέζι. «Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία οριστική σύγκλιση.
Επίθεση στη Συγγρού για «ταύτιση με το ΔΝΤ»
Στο εσωτερικό μέτωπο πάντως το Μαξίμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, τονίζοντας ότι για ακόμα μία φορά «σπεύδει να ταυτιστεί με το ΔΝΤ και να υπερασπιστεί τη διαπλοκή».
Κυβερνητικές πηγές στηλιτεύουν τη στάση του κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, προτείνει μειώσεις συντάξεων και απολύσεις – τις οποίες κρύβει υπό τον εύφημο τίτλο «συμφωνία αλήθειας», εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της χώρας – χωρίς λέξη για τα 63 δις μέτρα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του, υπογράφοντας λευκά χαρτιά στους δανειστές και καταστρέφοντας το 25% του ΑΕΠ και τέλος ζητάει άμεσα εκλογές – για να μείνει ακέραιη η διαπλοκή στον τόπο».