Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ότι «ο ελληνικός λαός το προσφυγικό πρόβλημα εκτός από κάποιες ακριτικές περιοχές δεν το έχει νιώσει, παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης» προκάλεσε αντιδράσεις, με το ΠΑΣΟΚ να σχολιάζει πως «σε οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση, ο Τόσκας θα είχε αποπεμφθεί».

«Ο κ. Τόσκας και πάλι προκαλεί με τις σημερινές δηλώσεις του. Προσβάλλει ευθέως τους Έλληνες πολίτες και κυρίως τους κατοίκους των νησιών μας, που όχι μόνο νοιώθουν την απόγνωση των προσφύγων, αλλά στέκονται αλληλέγγυοι και από το υστέρημά τους για την περίθαλψή τους.

Ξέχασε ότι ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει το δράμα της προσφυγιάς. Σε οιαδήποτε σοβαρή Κυβέρνηση ο κ. Τόσκας θα είχε ήδη αποπεμφθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Έχει περάσει ο κ. Τόσκας από το Πεδίον του Άρεως, από την Ομόνοια, το Σύνταγμα, από το Ελληνικό ή από άλλες περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ή της ηπειρωτικής Ελλάδας; Ας δει πρώτα τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αυτές τις περιοχές, γιατί η δήλωση του ότι “οι μόνες περιοχές που βιώνουν το προσφυγικό είναι οι ακριτικές περιοχές” ήταν τουλάχιστον ατυχής. Βεβαίως η σημερινή κατάσταση στο μεταναστευτικό έχει παρελθόν και δυστυχώς φέρνει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός το προσφυγικό πρόβλημα εκτός από κάποιες ακριτικές περιοχές δεν το έχει νιώσει, παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης. Δεν το έχει νιώσει στο πετσί του, εννοώ στην καθημερινότητα του. Δηλαδή μέσα στο κέντρο της Αθήνας δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στις εθνικές οδούς δεν βλέπουμε πρόσφυγες, υπάρχει το πρόβλημα, δεν θέλω να πω να το κουκουλώσω, αλλά είναι ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό και θα γίνει ακόμη πιο ελεγχόμενο τις επόμενες μέρες».