Μία μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό ήλιο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από το γερμανό υφυπουργό οικονομικών, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική.

Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που είχαν μείνει αναξιοποίητες, μία από αυτές ήταν ο τομέας της ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν πια κεντρική πολιτική μας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το να στηριζόμαστε στις δικές μας και όχι σε δάνειες δυνάμεις, αλλά και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία».

Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, με αφορμή και το έντονο γερμανικό ενδιαφέρον, λέγοντας ότι «με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανοίγονται προοπτικές εξαγωγών για την κατασκευαστική βιομηχανία σε τομείς όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τεχνολογική καινοτομία». Ακολουθώντας αυτό τον τρόπο, κατά τον κύριο Παπανδρέου, «σιγά-σιγά το σύνολο των νοικοκυριών στην χώρα μας θα μπει σε προγράμματα συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τους δημόσιους αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή η προοπτική θα ανοίξει, εκτός του περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης, «νέες δουλειές για τη νέα γενιά» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο προχωράει στην πράξη και ταυτόχρονα εισάγει την χώρα μας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ και ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.