Στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ντόπινγκ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής του τοποθέτησης στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Τελικά η Επιτροπή (Μορφωτικών Υποθέσεων) ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ’ άρθρον το σχέδιο νόμου «για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ», το οποίο εισάγεται το απόγευμα στην Ολομέλεια.
Στην ομιλία του ο κ. Κοντονής είπε ότι με το σχέδιο νόμου ενισχύεται το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) στο οποίο περιέρχονται όλες οι αρμοδιότητες και επανέλαβε ότι αυξήθηκε η χρηματοδότησή του από τις 50.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ δόθηκε φέτος και έκτακτη επιχορήγηση.
Εξήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση, «μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).
Απαντώντας στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Κοντονής υπεραμύνθηκε της ειδικής προστασίας που θα έχουν τα μέλη της διοίκησης του ΕΣΚΑΝ, αφού αναλαμβάνουν στο εξής τη διαχείριση των αποτελεσμάτων και την επιβολή των κυρώσεων για τις παραβάσεις ντόπινγκ και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται κακόβουλη τοποθέτηση, μπορεί να ελεγχθεί διοικητικά και ποινικά με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην επέκταση του ελέγχου από την Πολιτεία στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), και στο άνοιγμα των θέσεων εργασίας στην Ομοσπονδία για προπονητές αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ.
Όσον αφορά τα θέματα προσωπικού των ομοσπονδιών, είπε ότι επανεξετασθούν περιπτώσεις απολύσεων και θα νομοθετηθεί η κινητικότητα, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και οι δικαστικές διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με το νομοσχέδιο γίνονται πολύ σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, είπε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των φορέων, ο εκπρόσωπος του και προσέθεσε ότι το Συμβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αντιρρήσεις με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον έλεγχο της ΕΠΟ από την Πολιτεία εξέφρασε ο δικηγόρος της ομοσπονδίας.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) Βασίλειος Σεβαστής, ζήτησε να εξαιρεθούν από την υποχρέωση κατάρτισης συμβάσεων εργαζομένων αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, ομοσπονδίες που έχουν ίδια έσοδα από ένα ποσοστό και επάνω, ενώ υποστήριξε, ότι διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα στην διοργάνωση του μαραθωνίου δρόμου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Πέτρος Συναδινός, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας για την εξαίρεση των αθλητικών τόξων από την κατηγορία των «όπλων», με την οποία, όπως είπε, λύθηκε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους αθλητές επί 23 χρόνια, και τόνισε ότι ουδέποτε εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο άθλημα, φαινόμενο ντόπινγκ, βίας και ατυχήματος.
Το ζήτημα της παραχώρησης άδειας από την εργασία σε αθλητές που βρίσκονται στην οκτάδα της παγκόσμιας κατάταξης, έθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, και ζήτησε -όπως έκαναν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων- να υπάρξει ρύθμιση για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των φροντιστών, που είναι, όπως υποστήριξε, απαραίτητοι για τη διεξαγωγή των αγώνων.
Την αντίθεσή του με την θέσπιση του «ακαταδίωκτου» για τη διοίκηση της ΕΣΚΑΝ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης που σημείωσε ότι η Επιτροπή υπήρξε από τις πρώτες που έκανε συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ (WADA), πολύ πριν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία.
Να απαιτούνται μόνο τα βασικά δικαιολογητικά από τους αθλητές με αναπηρία, ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Ιωάννης Στούφης και τόνισε ότι οι αθλητές αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να διευκολύνονται.