Με την πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Αντζελίνα Τζολί έφθασε σήμερα στην Αθήνα και νωρίτερα επισκέφθηκε χώρους φιλοξενίας των προσφύγων.
«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης», δήλωσε η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους του ΟΗΕ.
«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», είχε εξηγήσει η διάσημη ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας.
Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι. Η κ. Τζολί βρέθηκε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και άκουσε τις ιστορίες τους.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Επίσης, όπως σημειώνεται, η κ. Τζολί «θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».
Η ειδική απεσταλμένη πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι σύροι πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.