«Το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες όπως περίτρανα αποδεικνύει και η πολύχρονη ιστορία και δράση του, αντίθετα η εμπλοκή του αυξάνει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή», ενώ θα επιφέρει απρόβλεπτες και επικίνδυνες επιπτώσεις για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας» επισημαίνει η Λαϊκή Ενότητα και καλεί τον ελληνικό λαό, τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, να ορθώσουν περήφανα το ανάστημά τους, με την απαίτηση να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των περιπολιών και επιτηρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο υπεύθυνος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της ΛΑΕ Κώστας Ήσυχος, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει «τραγικό και τραγελαφικό», μια κυβέρνηση που συνεχίζει να αυτοχαρακτηρίζεται Αριστερή «να έχει συμβάλει ουσιαστικά στην παρουσία της νατοϊκής “αρμάδας” στο Αιγαίο» και τονίζει ότι σε καμιά περίπτωση, η συγκεκριμένη επιχειρησιακή δραστηριότητα, δε θα προσφέρει στο τεράστιο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συρρέουν στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι «το ΝΑΤΟ θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», αποδεικνύει «έμπρακτα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην πολεμική ζώνη Συρίας- Τουρκίας ρίχνει «λάδι στη φωτιά”», σημειώνει κ. Ήσυχος και προσθέτει:

«Το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες όπως περίτρανα αποδεικνύει και η πολύχρονη ιστορία και δράση του. Η εμπλοκή του αυξάνει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, “πυροβολώντας” επί της ουσίας τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη για εκεχειρία και πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας».

Συνεχίζει λέγοντας, ότι επιπλέον η νατοϊκή δράση στο Αιγαίο θα επιφέρει απρόβλεπτες και επικίνδυνες επιπτώσεις για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και καλεί τον ελληνικό λαό, τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, να ορθώσουν περήφανα το ανάστημά τους, με την απαίτηση να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

«Μόνο και εφόσον επικρατήσει η λογική της Ειρήνης και η προώθηση της πολιτικής λύσης, οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους και θα σταματήσουν τα καραβάνια των προσφύγων. Όλα τα υπόλοιπα είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”», καταλήγει ο κ. Ήσυχος.