Η σύσφιγξη των σχέσεων των λαών Ρωσίας και Ελλάδας, αλλά και η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ, στη συνάντησή τους στη Βουλή.

«Η φετινή, έτσι κι αλλιώς, είναι χρονιά που θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων και σειρά εκδηλώσεων που θα φέρουν πολύ πιο κοντά τους λαούς μας» τόνισε ο κ. Βούτσης, σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς είναι και μια χρονιά που η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση μερικής αποσταθεροποίησης και υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε οι δύο χώρες, έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

«Με ενδιαφέρον θα ακούσουμε τις απόψεις ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, έτσι ώστε και η Βουλή να συμβάλει και στη σύσφιγξη και στη σχέση ανάμεσα στους λαούς, αλλά και κυρίως να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής προς τον κ. Πουσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας, αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ρόλος των βουλευτών αυξήθηκε πολύ τελευταία, εξήγησε πως πρώτα απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα στον απ’ ευθείας διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των λαών μας και δεύτερον πως η περιπλοκότητα των θεμάτων, των κρίσεων, που αντιμετωπίζουμε, χρειάζεται την παρέμβαση των βουλευτών.

«Όπως ξέρετε, η κατάσταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ είναι αρκετά δύσκολη, οι επαφές είναι περιορισμένες και ως προς το ΝΑΤΟ τέτοιες επαφές σχεδόν δεν υπάρχουν τώρα, δηλαδή βρισκόμαστε στην κατάσταση της πολιτικής κρίσης» υπογράμμισε επίσης ο κ. Πουσκόφ και τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των βουλευτών, μεταξύ των Κοινοβουλίων, είναι ακριβώς ένα εργαλείο για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Μόσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον κ. Βούτση: «Σας περιμένουμε». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη η πρόσκληση του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τον ομόλογό του, τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, να επισκεφθεί τον Ιούνιο την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Νωρίτερα, ο κ. Πουσκόφ, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστα Δουζίνα –όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των κοινοβουλίων Ρωσίας-Ελλάδας, αλλά και η κατάσταση στη Συρία, το προσφυγικό, οι σχέσεις Ρωσίας- Ε.Ε. κ.ά.– συμφωνήθηκε ότι ο κ. Δουζίνας έως τα τέλη Απριλίου θα επισκεφθεί τη Μόσχα.