Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της γερμανοτουρκικής πρότασης, η οποία πρόκειται να κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και να συζητηθεί εν συνεχεία στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προφυγικό στο Αιγαίο.
Γερμανία και η Τουρκία προωθούν σχέδιο ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Μάλιστα οι αποφάσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Αχμέτ Νταβούτογλου ελήφθησαν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν στο ταξίδι της επιστροφής από την Τεχεράνη, έχοντας πλήρη άγνοια για όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών.
Χθες ο κ. Τσίπρας μίλησε στο τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο για να ενημερωθεί για το σχέδιο και η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε καθησυχαστική ότι η πρόταση που θα κατατεθεί αφορά περιπολίες του ΝΑΤΟ στην πλευρά της Τουρκίας.
Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις ιδιαίτερη σημασία αποκτά η παρουσία του Πάνου Καμμένου ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη σημερινή σύνοδο. Η Ελλάδα αναμένεται να μη διαφωνήσει με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις ώστε αυτή να μην εκτυλιχθεί στο Αιγαίο, αλλά στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Η ελληνική πλευρά δεν ήθελε σε καμία περίπτωση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ επί της ουσίας δεν μπορεί να αρνηθεί εμπλοκή στην πλευρά της Τουρκίας. Η Τουρκία ήθελε και στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα βοήθεια στα σχέδιά της στα σύνορα με Συρία.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παραλίων, τι θα γίνεται στη θάλασσα και ποιος θα είναι ο ρόλος της Frontex.
Η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα εάν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αφορά στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και δεν απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς στις Βρυξέλλες είπε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν αλλά είναι θέμα του ΝΑΤΟ να πάρει τις αποφάσεις. Η Κομισιόν αρκέστηκε να πει ότι χαιρετίζονται όλες οι προσπάθειες να ελεγχθεί το πρόβλημα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Τουρκία με την Ελλάδα να είναι «παράδεισος διακινητών».
Η πρόταση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ κρύβει μεγάλους κινδύνους αφού στην Ευρωπαϊκή δύναμη της Frontex, δεν μετέχει η Τουρκία, όμως η γειτονική χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να ανακινηθούν θέματα από την πλευρά της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Η πρόταση για το ΝΑΤΟ στο προσφυγικό προκαλεί πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν θα συμμετάσχουν τουρκικά πολεμικά σκάφη στις περιπολίες στο Αιγαίο.
Ακόμη φαίνεται να υπάρχουν ασάφειες στις ανακοινώσεις μέχρι τώρα. Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για «περιπολίες και επιτήρηση στο Αιγαίο», ενώ η Μέρκελ έκανε λόγο για «αστυνόμευση των τουρκικών ακτών και στήριξη του ΝΑΤΟ στη Frontex».