Σε «ανθρώπους της φασιστικής Δεξιάς» απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τις αντιδράσεις για τη δημιουργία υποδομών για τους πρόσφυγες στην Κω, αποσυνδέοντας τη δράση τους από τη μεγάλη μάζα των κατοίκων.
«Δεν θέλουν τους πρόσφυγες αυτοί οι άνθρωποι, γιατί δεν το λένε καθαρά; Στο νησί, εάν δεν υπάρξει ένας χώρος αντίστοιχος όπως στη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, θα ξαναζήσουμε σκηνές στο λιμάνι όπως πέρυσι, που δεν περιποιούν τιμή ούτε στη χώρα ούτε στην Κω», σημείωσε.
«Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν θέλουν πρόσφυγες, δεν τους αρέσουν», ανέφερε ο κ. Βίτσας και συμπλήρωσε: «Αν ήταν Γερμανοί δεν θα τους άρεσαν οι Έλληνες μετανάστες, αν ήταν μαύροι δεν θα τους άρεσαν οι λευκοί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Κω, ωστόσο, θέλει ευταξίας, θέλει το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, όσοι φτάνουν στο νησί να μπορούν να έχουν κάτι να φάνε, μία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τις 24 ως 48 ώρες που θα μείνουν στην Κω».
«Τα πολιτικά κίνητρα είναι επίσης σοβαρός παράγοντας στις κινητοποιήσεις, όπως εκτίμησε, αποκλείοντας τη σχέση των αντιδράσεων με το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ανθρώπους της φασιστικής Δεξιάς», είπε ο κ. Βίτσας.
Σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου της Κω, επισήμανε ότι «δεν διευκολύνει καθόλου», ενώ έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με τον εκάστοτε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Καλοκαίρι. Παίζεται ένα «παιχνίδι» με το σημείο που προτείνεται, με προτάσεις χαμηλού επιπέδου, όπως π.χ. μία που ήταν μόλις 6 στρέμματα, είπε ο κ. Βίτσας.
Στην Κω, την ίδια ώρα, σημείωσε ο υπουργός, «υπάρχουν και οι άνθρωποι που βοήθησαν, έφτιαξαν και διένειμαν φαγητό, περιέθαλψαν πρόσφυγες. Αξίζουν και αυτοί το Νόμπελ, όπως και κάτοικοι άλλων νησιών. Μην φτάσουμε να πάρουν το Νόμπελ όλα τα νησιά εκτός της Κω».
«Έτοιμα τα hotspot στις 15 Φεβρουαρίου»
Ο κ. Βίτσας τόνισε επίσης ότι η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει τους πέντε χώρους πρώτης υποδοχής και τους δύο χώρους για την πρώτη φάση μετεγκατάστασης, προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. «Έτσι, η Ελλάδα θα μπορεί να απαιτεί, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, και από την ΕΕ και την Τουρκία να είναι επίσης εντάξει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει».
Όσον αφορά τις ημερομηνίες παράδοσης, υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα προχωράει με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τα εγκαίνια όλων των hotspot μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.