Αντιδράσεις εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τους διορισμούς στο Δημόσιο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέπειες στην πορεία του προγράμματος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή»: «Ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή σε αυτές. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση, που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο».
Η κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην Ελλάδα, και οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν δώσει τέτοια δείγματα στο παρελθόν.
Στο θέμα έχει εστιαστεί η προσοχή όχι μόνον των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και αξιωματούχων των κρατών-μελών που παρακολουθούν τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε ως παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι «60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν».
Το βασικό πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν σε αυτούς τους διορισμούς είναι οι άμεσες συνέπειες που έχουν στις επενδύσεις αλλά και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως «η κυβέρνηση επιλέγει με νέες διαδικασίες» και προσέθεσε ότι δίνει έμφαση στη μεγαλύτερη ανεξαρτησία των θεσμών σε σχέση με τις πολιτικές πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και συγχρόνως στο να «έχουμε μία πολιτική» στις τράπεζες και τους άλλους φορείς που να εφαρμόζεται. «Αυτή είναι η λεπτή γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τόνισε ότι η «πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει».
Η τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία που έχουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους νέους επενδυτές που έβαλαν φρέσκα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και νιώθουν ότι γίνονται διορισμοί και απολύσεις μη αξιοκρατικά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και κράτη μέλη που παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης πολύ προσεκτικά.