Αυστηρός εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέναντι στο ΔΝΤ, ζητώντας αφενός να ξεκαθαρίσει τη θέση για την ελληνική πρόταση στο ασφαλιστικό και αφετέρου να δείξει ευαισθησία μη ζητώντας νέα μέτρα και παρατείνοντας επ’ αόριστον την πρώτη αξιολόγηση.
Μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης και την αποδοχή από τον ίδιο τον υπουργό στο Eurogroup της Πέμπτης του ενεργού ρόλου του ΔΝΤ, χθες πέρασε στην αντεπίθεση.
Το ύφος και οι παρατηρήσεις που έκανε ο υπουργός έδειξαν έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο και φαίνεται ότι αναβιώνει μια κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά ζήτησε από το ΔΝΤ να σταματήσουν τις διαρροές και ό,τι έχουν να πουν να το πουν ξεκάθαρα, φανερά ενοχλημένος για τα περί «αγελάδας και γάτας» που δημοσιεύτηκαν στον τύπο σχετικά με το νομοσχέδιο που έστειλε η Ελλάδα στους δανειστές και το οποίο φαίνεται ότι κρίνεται ανεπαρκές.
Η έμμεση επίθεση του κ. Τσακαλώτου στο Ταμείο, με την παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη προκαλεί νέο προβληματισμός για τις σχέσεις των δύο πλευρών με απρόβλεπτες διαστάσεις και θέτει και πάλι το Ασφαλιστικό στον «αέρα».
Ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε για δύσκολες διαπραγματεύσεις, που όμως δεν θα πρέπει να είναι «ατέρμονες», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ξανακάνουμε το λάθος με τις ατέρμονες συζητήσεις όπου το review, η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ».
Ξεκαθάρισε ότι αναγνωρίζει πως το Ταμείο ζητά «περισσότερα» τόσο από την Αθήνα (μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικά), όσο και από τους δανειστές (χρέος) αλλά αρνήθηκε πως υπάρχει οποιοδήποτε νούμερο με επιπλέον μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι.
«Δεν έχουμε ενημέρωση ότι θέλουν νέα μέτρα» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.
«Εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχυ και στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό. Παρ’ ότι το ΔΝΤ έχει υψηλότερες απαιτήσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχει στο πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».