Την ουδέτερη στάση της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων που αφορούν το Κυπριακό, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ και από την Αθήνα.
«Η Βρετανία δεν έχει ίδιον συμφέρον για τη διατήρηση του συστήματος αυτού ή οποιουδήποτε συστήματος για το μέλλον» είπε, τονίζοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι μία διαρκής και βιώσιμη λύση, είτε το επιλεγμένο μοντέλο εμπεριέχει κάποιο ρόλο για την Βρετανία, είτε δεν εμπεριέχει.
«Είμαστε εντελώς στη διάθεση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συμφωνούν σε αυτό. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι μία βιώσιμη λύση στην Κύπρο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί αυτό» ανέφερε στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους.
«Θέλουμε και οι δύο» είπε ο κ. Κοτζιάς «μια λύση δίκαιη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού της Κύπρου», τονίζοντας την άποψή του υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων -ως ένα «σύστημα αναχρονιστικό, έχει παραβιαστεί πολλαπλώς, στην ουσία παράνομο από πολλές πλευρές του διεθνούς δικαίου»-, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για μία λύση που θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της περιοχής ευρύτερα.
Ως ιδιαίτερα δημιουργική χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς την επίσκεψη και τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, τονίζοντας ότι «είναι μία αφετηρία για την εμβάθυνση των σχέσεων και της φιλίας των δύο χωρών».
«Για εμάς η παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ΕΕ συνολικά. Έχουμε κατανόηση στα αιτήματα της Βρετανίας, πιστεύουμε στη συνοχή της ΕΕ και θα εργαστούμε -και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία επωφελής συμφωνία και για τη Βρετανία και για την ΕΕ».
«Συμφωνήσαμε ότι έχουμε ανάγκη οράματος για την Ευρώπη που δεν μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένα εργαλεία διπλωματίας», εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της Βρετανίας είναι θετικές, καθώς θέτουν εκ νέου τα ερωτήματα ποιο θα είναι το μέλλον της ΕΕ, πώς αυτή θα είναι χρήσιμη για τους πολίτες της και ποιος θα είναι ο παγκόσμιος ρόλος της τον 21ο αιώνα.
«Πιστεύουμε» είπε ο κ. Χάμοντ εξηγώντας από την πλευρά του τις θέσεις της χώρας του για την ΕΕ «ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε στην ΕΕ θα είναι επωφελείς για όλους τους Ευρωπαίους, γιατί επιδιώκουμε μία Ευρώπη προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα, μία ΕΕ που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες των λαών της που είναι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας». «Πρέπει», προσέθεσε, «η ΕΕ να είναι αυτή που θα ενισχύει την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι αυτή που θα περιορίζει τις φιλοδοξίες των πολιτών της. Αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας, κανένας δεν οφείλει σε εμάς τους Ευρωπαίους την επιβίωσή μας, πρέπει να την πετύχουμε με αποτελεσματικό τρόπο, και σε αυτό πρέπει να μας βοηθήσει η ΕΕ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε μία θετική λύση που θα εισάγει μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η ΕΕ, και να μπορέσουν έτσι οι Βρετανοί να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για να συνεχίσει το μέλλον της Βρετανίας να βρίσκεται μέσα σε μία αναμορφωμένη ΕΕ».
«Θέλουμε», τόνισε επίσης, «να είμαστε μέρος της λύσης της Ευρώπης, θέλουμε να είμαστε σημαντικός παίχτης στην ΕΕ και αν αυτό το πακέτο των μεταρρυθμίσεων συμφωνηθεί και αν πείσουμε τον Βρετανικό λαό ότι τα συμφέροντά του βρίσκονται μέσα στο ευρωπαϊκό μέλλον, τότε αυτό θα είναι καλό για τη Βρετανία και την Ελλάδα και την Ευρώπη και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα».
Στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλει η Βρετανία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και χαιρέτησε τη διεθνή συνδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει η βρετανική κυβέρνηση με στόχο την ανεύρεση χορηγών για την ανοικοδόμηση της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι «μία θαρραλέα πράξη από πλευράς του Λονδίνου». Από την πλευρά του, ο κ. Χάμοντ υπογράμμισε ότι «η τρομοκρατία μπορεί να νικηθεί μόνον αν είμαστε όλοι ενωμένοι», ενώ αμφότεροι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την συμπαράστασή τους στους λαούς που επλήγησαν από αυτήν.
Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας συνολικά των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και η σύσταση μίας Επιτροπής συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων οικονομικής μετανάστευσης, εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
Από την πλευρά του, ο κ. Χάμοντ αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα είπε πως -μολονότι, όπως ανέφερε, το θέμα αυτό δεν επηρεάζει άμεσα τη χώρα του, η οποία δεν είναι μέλος Σένγκεν- η Βρετανία επιθυμεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπισή του από την ΕΕ. «Το πρόβλημα αυτό», τόνισε, «δεν θα λυθεί με διαφωνίες στις Βρυξέλλες για το ποιος θα πάρει μέρος των προσφύγων, αλλά με την αντιμετώπιση της ροής της παράνομης μετανάστευσης, του περιορισμού στις χώρες προέλευσης και της βελτίωσης των συνθηκών στις χώρες διέλευσης».
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των κοινών συνόρων της ΕΕ: «Έχουμε ένα σκάφος με Βρετανούς στο Αιγαίο, αυτή τη στιγμή, συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της παρουσίας, έχουμε προσφέρει 5 εκατ. λίρες σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στα ελληνικά νησιά και χρηματοδοτούμε επίσης ένα πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού» είπε. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την παροχή βοήθειας στο θέμα του επαναπατρισμού των μεταναστών όπου η Βρετανία έχει μακρά και επιτυχή εμπειρία.
Τέλος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, εν όψει της αυριανής επίσκεψής του στην Τουρκία, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι πηγαίνει εκεί ως μέλος τής ΕΕ προκειμένου να εξετάσει αν η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεσματικά, ενώ ανέφερε ότι θα συζητήσει και το Κυπριακό, και κυρίως, όπως τόνισε, το σημαντικότερο ζήτημα, αυτό της κατάστασης στη Συρία -καθώς Τουρκία και Βρετανία είναι μέλη της ομάδας στήριξης της Συρίας. Επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη μετάβαση από το καθεστώς του Άσαντ που θα βάλει τέλος στον εμφύλιο και θα επιτρέψει σε όλη τη διεθνή κοινότητα, το καθεστώς και την αντιπολίτευση της Συρίας, να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους που αποτελεί την πραγματική απειλή για τη διεθνή κοινότητα.