Με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών της περιόδου των τελευταίων ημερών, η οποία έκρινε την διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, οι εκκλήσεις-προειδοποιήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) για «πλήρη εφαρμογή» των συμφωνηθέντων και του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και το αδιέξοδο, που υπάρχει έως στιγμής στις ΗΠΑ, με τη σύγκρουση του προέδρου Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών, για τη μείωση του ελλείμματος και το όριο του αμερικανικού χρέους, προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνομιλίες, που θα έχει αύριο στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί απόψε στις ΗΠΑ.
Οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι η Ουάσιγκτον είχε τη «δική της συμβολή» στην απόφαση της συνόδου κορυφής και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει τον «δικό του ρόλο» για την ελληνική οικονομία, με συμμετοχή στο νέο πακέτο στήριξης προς της Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος που φτάνει την Κυριακή στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης, στον απόηχο της «μεγάλης συμφωνίας». Στην ατζέντα θα βρεθούν και ζητήματα επενδυτικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιθνερ και την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα. Ο κ. Βενιζέλος θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις.
Τέλος, θα εκφωνήσει ομιλία στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες», στη διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την κυβερνητική πολιτική και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, παρουσιάζοντας στοιχεία για την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αναλύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης απ’ εδώ και πέρα.