Λύσεις υπάρχουν και είναι στο τραπέζι δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ενόψει της συνόδου κορυφής απορρίπτοντας και την συμμετοχή ιδιωτών και την επιλεκτική χρεοκοπία.

Ο Α. Σαμαράς τόνισε την ευθύνη της ΕΕ να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη «και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής».

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο,,τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών.

Γιατί, όσο παρατείνεται η αστάθεια, τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση. Οφείλει ακόμα να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξ αρχής. Που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού.

Η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε! Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Τρισέ προειδοποιεί να μην υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Λύσεις υπάρχουν.

Υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Οι λύσεις αυτές είναι, ήδη, στο τραπέζι.