Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αναβολή των εκλογών που έχει ανάψει το φυτίλι της πρωτοφανούς εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το timing της έκρηξης στη Νέα Δημοκρατία ήρθε σε μία εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά συγκυρία για το κυβερνητικό επιτελείο και ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου τις τελευταίες μέρες, στον απόηχο και του «ανοίγματος» του Αλέξη Τσίπρα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τα μεγάλα ανοιχτά εθνικά ζητήματα, σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών της ΝΔ θα καλούσε τον νέο πρόεδρο του κόμματος στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντί συνεννόησης,, μετά το φιάσκο των εκλογών της ΝΔ, πλέον το κυβερνητικό επιτελείο θα έχει απέναντί του όχι έναν αλλά τέσσερις υποψηφίους προέδρους, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα… διαγωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει περισσότερο τις αντιπολιτευτικές κορώνες για το επικείμενο Ασφαλιστικό.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν, όπως διαφάνηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε κατά μόνας είτε υπό τον ΠτΔ, κάνοντας την αρχή από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι στη βάση της αναδόμησης του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά αποζητώντας διαύλους επικοινωνίας και μίνιμουμ συναίνεση για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, τη συνταγματική αναθεώρηση, την Παιδεία και με δεδομένη αιχμή του δόρατος την επικείμενη επώδυνη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.
Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να φέρει σε δυσχερή θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν το μνημόνιο στις 14 Αυγούστου, αλλά τώρα υιοθετούν αντιπολιτευτικές κορώνες στην ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων του ίδιου μνημονίου. Έτσι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στους ίδιους τους δανειστές, που μετά την απώλεια δύο εδρών έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για την ομαλή πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, που μετά την τελευταία ψηφοφορία μετρά δύο απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία που πλέον περιορίζεται στους 153 βουλευτές, ήταν μέσα από την ενημέρωση και πολιτική ζύμωση για το Ασφαλιστικό με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, να μπορέσει να φέρει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή με προοπτική να περάσει με διευρυμένη πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απορρίπτουν κατηγορηματικά πως η έκκληση Τσίπρα για «εθνικό διάλογο» μέσα από δύο συνεντεύξεις σε Έθνος της Κυριακής και Αυγή, αποτελούν προάγγελο οικουμενικής κυβέρνησης, αποδίδοντας τα σενάρια αυτά που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες σε διαπλοκή και κόμματα της αντιπολίτευσης.Αυτό το μήνυμα επιχείρησε να στείλει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «ας μην κρατάνε την αναπνοή τους όσοι περιμένουν να πέσει η κυβέρνηση», αλλά και κάνοντας λόγο για «πρόσκαιρους συμβιβασμούς» στην ομιλία του ενώπιον της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να περάσει τον κάβο των σκληρών μέτρων χωρίς άλλες απώλειες, ομολογώντας μεν ότι η μείωση της πλειοψηφίας σε 153 αποτελεί μία ήττα, αλλά υπογραμμίζοντας πως η πολιτική σταθερότητα και συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι αδιαμφισβήτητη. Εξάλλου, τυχόν διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος τώρα, θα ήταν παραδοχή ήττας και λάθους δύο μήνες μετά τις εκλογές για την επιλογή Τσίπρα να κάνει κυβέρνηση με τον Πανο Καμμένο. Σκοπός του Μαξίμου είναι να περάσει με τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης τα προαπαιτούμενα, ώστε να ανοίξει μετά ο διάλογος της την απομείωση του χρέους, ο οποίος εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα προσδώσει νέο «αέρα» στα πανιά της κυβέρνησης.
Ακόμα πάντως και σε περίπτωση που κλυδωνιστεί εκ νέου ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις νέες νομοθετικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης που έρχονται μέσα στο Δεκέμβριο, δηλαδή το Ασφαλιστικό, τη φορολογία των αγροτών και τα εργασιακά, η τάση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μία προσπάθεια διεύρυνσης της κυβερνητικής συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να παραμείνει σαφές το ιδεολογικό στίγμα της και να μην «τσουβαλιαστεί» με τις νεοφιλελεύθερες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα πάντως, τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκφραστεί η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για εθνικό διάλογο, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά διάλογο επί προγραμματικής συμφωνίας και να προκρίνει μία οικουμενική κυβέρνηση, την Ένωση Κεντρώων να χαρακτηρίζει ως μοναδική λύση την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και το Ποτάμι να απορρίπτει επί της αρχής το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «δεν θα πέσει στην παγίδα».