Ελλάδα και Κύπρος πρέπει «να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας» είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ενώ τονίζει πως η άμυνα της Κύπρου «εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας».

Στη συνέντευξη του ο Έλληνας υπουργός αναφέρεται στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου, στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα (ΕΑΔ), αλλά και τα ζητήματα των εγγυήσεων και των σχέσεων ΝΑΤΟ

Για το ΕΑΔ, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως «μας ενδιαφέρει η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας, χωρίς ρητορικές διακηρύξεις», σημειώνονας πως πολλές φορές «στην κοινή μας πορεία δίναμε, για λόγους συναισθηματικούς ή άλλους, μεγαλύτερη σημασία στα συνθήματα, στις ταμπέλες, στις συγκυριακές εντυπώσεις και παραβλέπαμε την ουσία».

Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως «έχουμε κάθε συμφέρον να συνεχίσουμε να κινούμαστε “επιθετικά” στο δυναμικό πεδίο των διεθνών αρχών και συνθηκών», χαρακτήρισε τις εγγυήσεις (για την Κύπρο) “αναχρονιστικό και ανιστόρητο θεσμικό πλαίσιο” και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αξιολογούμε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση με όρους και εργαλεία του παρελθόντος».

Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την τραγωδία στην Κύπρο με την έκρηξη στη ναυτική βάση και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε πως «σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποδυναμωθεί με όρους εθνικής ισχύος και διαπραγματευτικής αξιοπιστίας» και τόνισε την προθυμία της Ελλάδας να βοηθήσει την Κύπρο σε ότι αφορά την πρόσφατη τραγωδία.