Η λειτουργική σταθεροποίηση του συστήματος υγείας με αύξηση του ορίου δαπανών, «η επιτάχυνση των διαδικασιών για μια πρώτη αισθητή ‘ένεση’ ανθρώπινου δυναμικού», η «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας και η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα βασίζεται σε αποκεντρωμένες μονάδες υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου.
Σύμφωνα με τον κ Ξανθό, η καθολικότητα, η ισότητα και η αποτελεσματικότητα, είναι τα τρία δομικά στοιχεία του δημόσιου συστήματος υγείας όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση.
«Η κατάσταση δεν είναι καλή και το γνωρίζουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, που αναγνώρισε την δυσκολία των εργαζομένων να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια στις σημερινές συνθήκες.
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί ένα δρομολογημένο σχέδιο για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, «τις πρώτες μετά από έξι χρόνια», ενώ θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη σταδιακή αποψίλωση των επαρχιακών νοσοκομείων από ειδικευόμενους γιατρούς.
«Πρέπει να σταματήσουμε την αιμορραγία της μετανάστευσης των νέων γιατρών και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι μπορούν να έχουν αξιοπρεπή αντιμετώπιση στη χώρα μας» ανέφερε.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 είναι ενισχυμένος κατά 150 εκατ. ευρώ – πρόσθεσε όμως, ότι οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα είναι οι μικρότερες στην Ευρώπη.
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε, ότι με δαπάνες υγείας 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7%, «δεν μπορούμε να δούμε αισθητή βελτίωση» – και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση με την Κομισιόν, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.