«Η δική μας επιτυχία θα είναι επιτυχία όλων», τονίζει ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο κάνοντας για ακόμη μία φορά έκκληση για συναίνεση από την κοινωνία, αλλά και την αντιπολίτευση, για την οποία αφήνει αιχμές ότι δε βοηθάει στις αναγκαίες αλλαγές.

Αναφορικά με τα θέματα βίας μιλάει για συγκεκριμένες ομάδες και τονίζει ότι «όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους». Όπως είπε, μία οργανωμένη, ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να υπονομεύεται από ορισμένους. Θα νικήσει η ισχύς της βίας αναρωτιέται, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «βαρβαρότητα»

Τα κρούσματα βίας «υπονομεύουν βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού», τονίζει, προσθέτοντας ότι «αποτελεί καθήκον όλων μας να προστατεύουμε την κοινωνική συνοχή, ειρήνη και ομαλότητα», ενώ αναφέρει ότι με τη βία «απειλείται η ελευθερία», η βάση της δημοκρατίας που καθένας καλείται να περιφρουρήσει».

Ο Γ. Παπανδρέου από το υπουργικό συμβούλιο κάνει εκτενή αναφορά στην ελευθερία απόψεων λέγοντας ότι η ανελευθερία στην Ελλάδα δεν έχει θέση πουθενά, ενώ κάνει έκκληση για διάλογο και προαναγγέλλει τη σύσταση σχετικής επιτροπής στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως τονίζει, «όποτε στον τόπο μας καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή».

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα σχετική πρωτοβουλία με στόχο «την προστασία των θεσμών, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, την ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών».

«Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται οργανωμένη βία που υπονομεύει ατομικές ελευθερίες και προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, που πλήττει τελικά τον αδύναμο. Αυτή είναι βαρβαρότητα, όχι δημοκρατία. Όποτε στον τόπο μας καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου και απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους διανοούμενους, τους φορείς και τους απλούς πολίτες για συστράτευση με στόχο «την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας και την προστασία της κοινωνίας μας».

Αναφορικά με την πηγή των φαινομένων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το εκκολαπτήριο της βίας δεν είναι απλά η κρίση» και έκανε λόγο για καταστάσεις που «παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες και διαμορφωτές κοινής γνώμης που σιτίζονται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε με διάθεση αυτοκριτικής για «έλλειμμα αποτελεσματικότητας, ανταγωνιστικότητας, έλλειμμα κοινωνικού κράτους και αυτοπεποίθησης» τόνισε ότι πρέπει να δούμε «τι άφησε πίσω της η κρίση και πώς την αντιμετωπίσαμε» και με το βλέμμα προς τη ΝΔ τόνισε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια όλοι χρειάζονται»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση του για ευρύτατη συνεννόηση και συναίνεση, αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ, αλλά όπως είπε «θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια» ακόμη και αν δε συναινέσουν.

«Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε καθώς όπως είπε «η κοινωνία βιώνει μία ζοφερή κρίση, ανεργία».

«Εγγυόμαστε την προοπτική, συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο», τονίζει ο πρωθυπουργός αναφέροντας μάλιστα ότι «κάποιοι θέλουν να μας κρατήσουν πίσω, επειδή χάνονται τα προνόμιά τους, αλλά η κοινωνία μας ζητάει αλλαγές».

Υπάρχουν αντιδράσεις παραδέχεται, αλλά «τι θα γινόταν αν εμείς κάναμε πίσω;». Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος