Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε τη συγκρότηση διακομματικής Ειδικής Επιτροπής της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους των κομμάτων, με την οποία τους καλεί να ανταποκριθούν στο αίτημα για συγκρότηση της Επιτροπής, με αντικείμενο το σχεδιασμό ενός νέου θεσμικού πλαισίου και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την εσωτερική Ασφάλεια και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Κύριε Πρόεδρε,

Τα τελευταία γεγονότα κλιμακούμενης βίας και οι γενικευμένες και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις απειλούν την κοινωνική συνοχή της χώρας και πλήττουν την εικόνα της Ελλάδος, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Οι συγκεντρώσεις και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας διέλυσαν την λειτουργία της πόλης, έκαναν κόλαση την καθημερινή ζωή των εργαζομένων και την οικονομική ζωή της πρωτεύουσας και τορπίλισαν τις προσπάθειες ανάκαμψης του τουρισμού, ιδίως της πόλης των Αθηνών.

Σήμερα δεν υπάρχει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, δεν υπάρχουν κανόνες περιφρούρησης των συγκεντρώσεων, δεν είναι σαφές ποιος είναι ο υπεύθυνος για ότι συμβαίνει, δεν αξιοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση υποδομών όπως είναι οι κάμερες ασφαλείας , αμφισβητείται το σχέδιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας και εγείρονται σειρά ζητημάτων δικονομικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Απέναντι σ΄ όλα αυτά η πολιτεία και οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αρκούνται στις στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και στις ανέξοδες αλληλοκατηγορίες κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Χρειάζονται λύσεις, αποτελεσματικές που θα στηρίζονται σε ευρεία συναίνεση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία καταθέτει προς όλους την πρόταση συγκρότησης διακομματικής Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο το σχεδιασμό του νέου θεσμικού πλαισίου και την χάραξη μια εθνικής στρατηγικής για την εσωτερική Ασφάλεια και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Επιβάλλεται για όλα τα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της βίας και της ανομίας να διαμορφώσει η Βουλή των Ελλήνων ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της πολιτείας, το οποίο να γίνει νόμος του κράτους.

Επιβάλλεται να υπάρξει ριζική αλλαγή σελίδας στο δραματικό αυτό ζήτημα».