«Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε μια μαραθώνια συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ που κράτησε πάνω από τρεις ώρες απαντώντας στο ενδεχόμενο που το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μπει στην κυβέρνηση αν θέλει ως αντιπρόεδος, ενώ είπε: «Εγώ δεν δίνω υποσχέσεις γιατί συναισθάνομαι ότι τη Δευτέρα θα λάβω εντολή».
«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.
Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να του δώσει στελέχη που θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.
«Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Σχολιάζοντας τη σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία διερωτήθηκε: «Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να μπει μέσα; Τι φοβάται: Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει;».
Ερωτηθείς αν θα δεχόταν να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα τρίτο πρόσωπο ευρείας αποδοχής σε περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί να συμπράξει, υπό αυτήν την προϋπόθεση, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Αν ο κ. Τσίπρας αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, ζητήσει να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ενώ έχει συμφωνήσει σε όλα αυτά ποιος έχει το δικαίωμα να θέσει τέτοιο ζήτημα και να σταματήσει μια τέτοια κίνηση ευρείας συνεργασίας και συνεννόησης; Επομένως το ερώτημα καλό θα είναι να το απαντήσει στον κ. Τσίπρα. Δέχεται αυτή τη συνεννόηση και τη συνεργασία; Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για το επόμενο βήμα. Εγώ δεν βλέπω να δέχεται τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Άρα σε τι να απαντήσω; Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός. Σαφώς και θα πάρω την εντολή. Σαφώς και αν δεν θέλει θα απευθυνθώ στις άλλες δυνάμεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε κατά της πολιτικής που άσκησε ο κ. Τσίπρας στους επτά μήνες της διακυβέρνησής του και υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «σε στρατηγικό κενό», ενώ σε ερώτηση γιατί επιμένει τόσο στη συνεργασία μαζί του, μετεκλογικά, απάντησε καλώντας τους δημοσιογράφους να αναρωτηθούν γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συνεργαστεί. Ίσως είπε, «για να μείνει απέξω και να πετροβολάει».
«Δεν θέλει να κυβερνήσει» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και τόνισε: «Από που ως που διαβεβαιώνει ο κ. Τσίπρας ότι η ΚΟ θα είναι συμπαγής;».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαινόμενο της εποχής και κατάφερε να γίνει κυβέρνηση λόγω της οργής των πολιτών. Ωστόσο επεσήμανε πως στο σύνθημα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το παλιό και το νέο δεν ισχύει γιατί πρόκειται για ένα κόμμα που κλείνει περίπου 20 χρόνια ζωής. «Απλά ήταν στο 3% και δεν του έδινε κανείς σημασία» είπε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στα ποσοστά του όσο η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιείται.
Αναφερόμενος στον Γιάννη Βαρουφάκη είπε: «Πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη. Τον κ. Βαρουφάκη που έλεγε “ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες”».
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι και η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της και αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη την περίοδο διακυβέρνησης της.
«Τα αναγνωρίζω,έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Όλοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία» είπε.
Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα και σε περίπτωση που η ΝΔ είναι κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως θα δημιουργήσει μια εθνική ομάδα αλλά δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου καθώς «ο κ. Τσίπρας υπέγραψε». «Η διαπραγμάτευση έκλεισε ο κ. Τσίπρας υπέγραψε, μόνο δυνατότητα για καλυτέρευση των όρων υπάρχει» ανέφερε και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας πήγε αδιάβαστος στις συζητήσεις.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στους αγρότες λέγοντας πως το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό αλλά εθνικό.
«Είπαμε ότι θα προτείνουμε ισοδύναμα και θα πάμε να το παλέψουμε. Ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράζουμε» σημείωσε και διευκρίνισε πως δεν δέχεται τη φορολόγηση του αγρότη των 5.000 και 7.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι επιδοτήσεις, είπε και συμπλήρωσε πως θα πάει πάρα πολύ καλά διαβασμένος για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους.
Κληθείς να απαντήσει για τις συντάξεις δήλωσε: «Για το συνταξιοδοτικό, όχι για το ασφαλιστικό συνολικά, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».