Ο κύβος ερρίφθη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τον «δυισμό» όπως τον χαρακτήρισε στο κόμμα, επανέλαβε την πρότασή του για έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο και «απασφάλισε» τη χειροβομβίδα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Έθεσε επί τάπητος και τη βάση του ερωτήματος που θα είναι το «αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός» που οδήγησε στην επώδυνη συμφωνία, το οποίο έρχεται ως απάντηση στην Αριστερή Πλατφόρμα που ζητά άμεση απόσυρση της κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του τρίτου πακέτου βοήθειας.
«Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα» σημείωσε εμφατικά ο κ. Τσίπρας και αναφορικά με το δημοψήφισμα τόνισε ότι «εάν πράγματι πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση τώρα για να εμποδιστεί η συμφωνία, ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο έκτακτο συνέδριο. Αν είναι έτσι αυτή την κρίσιμη απόφαση, στο αν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός. Προτείνω αυτή η απόφαση που δεν αφορά τους συσχετισμούς μεταξύ μας, αφορά τη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τον τόπο, τότε αυτή την απόφαση να μην την υποτιμήσουμε. Να τη λάβουμε απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας με σύντομες διαδικασίες δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή».
«Όποια και αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνει σεβαστή. Ότι θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί. Περισσότερο ή λιγότερο επαναστάτες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση άνω των δύο ωρών «πέταξε το γάντι» στους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας από την αρχή της εναρκτήριας ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρέθηκε μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων ήταν υπαρκτό, συνοψίζοντάς το στο «Τακτική υποχώρηση ή άτακτη χρεοκοπία και Grexit».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα κατηγόρησε εκ νέου τους διαφωνούντες για λαθροχειρία, επαναλαμβάνοντας ότι το αποτέλεσμα του «Όχι» δεν είναι «Ναι» στην επιστροφή στη δραχμή, κατηγορώντας μάλιστα τους υποστηρικτές της εναλλακτικής της δραχμής ότι «είτε εθελοτυφλούν είτε κρύβουν την αλήθεια».
Παράλληλα, επιχείρησε να τους φέρει προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι «η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση είτε υποστηρίζεται από Αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αυτούς», ζητώντας τους «να συνεχίσουμε ενωμένοι τον δύσκολο αγώνα, ενωμένοι πραγματικά όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο κοινοβούλιο».
«Όποιος νομίζει ότι άλλος πρωθυπουργός μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο, να το πει»
«Είχαμε ένα δίλημμα. Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί. Είναι μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε. Τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή των προτάσεων ή θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας. Αυτό είναι μόνο φαινομενικά η επιλογή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα. «Είχαμε την επιλογή έντιμου συμβιβασμού ή άτακτης χρεοκοπίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Οφείλω να πω καθαρά τη γνώμη μου. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, χωρίς στήριξη, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί ή κρύβει την αλήθεια», είπε ο πρωθυπουργός ρίχνοντας το γάντι στους διαφωνούντες.
Τόνισε ότι κάποιοι στην ΚΟ και το κόμμα λένε ότι ξαφνικά αναγκαστήκαμε να αποσπαστούμε τον νεοφιλελευθερισμό. «Κάποιοι ταυτίζουν τον συμβιβασμό μας με το θατσερικό “there’s no alternative”. Πρόκειται για ακραία θέση γιατί όσοι τα λένε αποκρύπτουν το γεγονός ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είχε απροσδιόριστη λιτότητα».
«Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία», είπε και πρόσθεσε ότι όσα λέγαμε εδώ στη θεωρία έγιναν πραγματικότητα. «Αφήσαμε το πρόγραμμα να λήξει και είδαμε τι σημαίνει. Είδαμε τι σημαίνει αυτό που αναδείκνυαν κάποιοι ως το υπερόπλο της στάσης πληρωμών στο ΔΝΤ» τόνισε.
«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορούν καλύτερα να το πει από αυτό το βήμα» τόνισε.
Για το δημοψήφισμα είπε ότι δεν ισχύει ότι το «ΟΧΙ» ήταν εντολή για ρήξη και επιλογή δραχμής. «Αν ήταν αυτά έπρεπε να το πούμε στο λαό. Δεν έλεγαν αυτό οι δηλώσεις όλων των στελεχών του κόμματος».
«Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος του επεσήμανε: «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, για να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση».
«Καταφέραμε μέσα στις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε πράγματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για το δημοψήφισμα πως: «Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας συνεννοηθούμε, κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια. Δεν είχαμε κρυφά χαρτιά. Όλα ήταν σε γνώση όλων».
«Δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη», ανέφερε και επεσήμανε: «H ελληνική κρίση ανοίγει μια νέα περίοδο αναστοχασμού και αποφάσεων στην Ευρώπη».
«Το στρατηγικό ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή Ευρώπη και με δεδομένο ένα αρνητικό συσχετισμό δύναμης πρέπει να απαντήσουμε θετικά», τόνισε.
«Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η φαντασίωση ότι μπορούμε με ένα μαγικό τρόπο να δραπετεύσουμε από αυτούς τους συσχετισμούς. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από τους τους συσχετισμούς. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης. Απάντηση δεν μπορεί να είναι η νομισματική υποτίμηση», είπε.
«Στρατηγικό ερώτημα είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Η απάντηση είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Η χώρα παρά της προσπάθειές μας βρίσκεται σε συνθήκες άρσης της κυριαρχίας της» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε ότι τα μέτρα της συμφωνίας είναι σκληρά, αλλά δεν υπάρχουν τετελεσμένα. υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. «Όσο λάθος είναι ωραιοποιήσει κάποιος τη συμφωνία, άλλο τόσο λάθος είναι δραματοποιήσει τη συμφωνία» επεσήμανε.
Για το χρέος ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση είναι κάτι περισσότερο από ορατή. «Δεν συζητάμε αν θα γίνει. Συζητάμε σε πιο μέγεθος, σε πιο βάθος θα γίνει. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα για τον ΑΔΜΗΕ, τους αγρότες και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανοιχτά μέτωπα και μικρές μάχες που πρέπει να δώσουμε» πρόσθεσε.
«Εγώ θέλω να δουλέψουμε στο ακραίο και δύσκολο σενάριο. Να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Να απαντήσουμε πως αντιδράμε στα δύσκολα; Με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική; Και κυρίως αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε. Το ερώτημα αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε»
«Ο απεγκλωβισμός από την εποπτεία των δανειστών θα είναι δύσκολη μάχη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε χωρίς κραυγές και όχι εν θερμώ. Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία που μας οδηγεί σε μνημόνιο χειρότερο από τα προηγούμενα. Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση».
Σημείωσε ότι τα μέτρα της συμφωνίας είναι σκληρά, αλλά δεν υπάρχουν τετελεσμένα. υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα. «Όσο λάθος είναι ωραιοποιήσει κάποιος τη συμφωνία, άλλο τόσο λάθος είναι δραματοποιήσει τη συμφωνία» επεσήμανε.
Για το χρέος ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση είναι κάτι περισσότερο από ορατή. «Δεν συζητάμε αν θα γίνει. Συζητάμε σε πιο μέγεθος, σε πιο βάθος θα γίνει. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα για τον ΑΔΜΗΕ, τους αγρότες και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανοιχτά μέτωπα και μικρές μάχες που πρέπει να δώσουμε» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Εγώ θέλω να δουλέψουμε στο ακραίο και δύσκολο σενάριο. Να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Να απαντήσουμε πως αντιδράμε στα δύσκολα; Με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική; Και κυρίως αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε. Το ερώτημα αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.