Την πρόταση των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων για την Ελλάδα και την ευρωζώνη όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος με τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Η κ. Μπακογιάννη υπέβαλε μετά από εκτεταμένη μελέτη τις δικές της προτάσεις για την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου στη βάση της μείωσης των δαπανών και ανέφερε ότι το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο κατά τα 2/3 στηρίζεται στην περικοπή δαπανών και στη μείωση της φορολογίας.
Επιπλέον περιλαμβάνει πρόγραμμα επενδύσεων μέσω ενός ευρωπαϊκού πακέτου που θα φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 μπορούν να προέλθουν από την χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020.
Επίσης προβλέπει εγγυήσεις από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέες ιδιωτικές επενδύσεις, τμήμα των ιδιωτικοποιήσεων θα παραμείνει σε ειδικό ταμείο για επενδύσεις και 7ετες αντί για 5ετες πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα προϋποθέτει μείωση του επιτοκίου στο 5% και επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων ή ανταλλαγή τους με ασφαλή ευρωομόλογα ή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
«Ο τρόπος δράσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας πείθει ότι υπάρχουν στην Ευρώπη ευήκοα ώτα όταν είσαι σοβαρός και αντί για μαγικές συνταγές πηγαίνεις με επεξεργασμένες προτάσεις», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για ανευθυνότητα και λαϊκισμό.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και με αφορμή τις συναντήσεις της με τον Γκι Φέρχοφσταντ και τον Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να στείλει πέρα από τα μηνύματα περικοπών και θετικό μήνυμα και ο λαός να ξέρει ότι η Ευρώπη είναι εδώ να στηρίξει τη χώρα μας.
«Αποδείχθηκε ότι όταν είμαστε σοβαροί οι προτάσεις μας -ακόμα και αν δεν υιοθετηθούν στο σύνολό τους- αν είναι κοστολογημένες και μετρημένες, υπάρχουν από την άλλη πλευρά άνθρωποι έτοιμοι να μας ακούσουν», συνέχισε και μετά από σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο θα οριστικοποιηθεί η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου.
«Περιμένουμε το τελικό μεσοπρόθεσμο», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει ζητήσει συναντήσεις με την τρόικα και τον Ε. Βενιζέλο. «Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τις αδυναμίες του σχεδίου», τόνισε και αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών για συναίνεση, είπε ότι αυτό το ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία εδώ και έξι μήνες.
«Το δυσκολότερο ερώτημα που δέχθηκε στις Βρυξέλλες ήταν γιατί δεν μπορούμε μεταξύ μας να τα βρούμε και μάλιστα για πράγματα που είναι εμφανώς επιβεβλημένα», διευκρίνισε ενώ σημείωσε πως ο Όλι Ρεν άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας και υποσχέθηκε ότι θα τις κοιτάξει παρά το γεγονός ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος.
Σε ότι αφορά τη δήλωση Μπαρόζο ότι δεν υπάρχει δεύτερο σχέδιο, η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι επί του συγκεκριμένου σχεδίου το κόμμα της έκανε πρόταση.
«Προβληματικά» απάντησε σε ερώτηση πως θα εκλάβουν οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι δημοκράτες μία ενδεχόμενη καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου από τη Δημοκρατική Συμμαχία», αλλά σημείωσε ότι το κόμμα της προσέρχεται με συγκεκριμένη πρόταση και όχι αποφεύγοντας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους που του ανήκει.
«Το υπάρχον μεσοπρόθεσμο δεν θα έχει αποτέλεσμα και γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση να το κάνουμε καλύτερο σε αντίθεση με άλλα κόμματα», συμπλήρωσε και μετά από σχετική ερώτηση επιτέθηκε στον Θ. Πάγκαλο για την αναφορά του στη Βουλή ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση ήταν του 1981. «Ατυχέστατη. Παντελώς ανιστόρητη. Ξέρουμε πότε αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Στερείται κάθε σοβαρότητας», δήλωσε ενώ σε ερώτηση αν διαμορφώνει αυτή η αναφορά του κ. Πάγκαλου αρνητικό κλίμα στην προσπάθεια για συνεννόηση, είπε ότι η συναίνεση δεν εξαρτάται από τη στιγμιαία έκρηξη κάποιου στελέχους αλλά είναι κεντρική επιλογή.