Τον όρο «εθνική συνύπαρξη» ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία της για να απορρίψει το αίτημα της Αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες και να υπογραμμίσει την ανάγκη που έχει ανάγκη ο τόπος για σύμπλευση. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρέπει την πολιτική να διαπνέουν χαρακτηριστικά οικουμενικότητας στην δύσκολη ειδικά αυτή συγκυρία.
Όπως τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου, πρέπει να μας δεσμεύει ο όρκος των αρχαίων Αθηναίων ότι «ποτέ δεν θα παραδώσουν τη χώρα μικρότερη, οπωσδήποτε μεγαλύτερη», κλείνοντας αποφασιστικά κάθε κερκόπορτα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία, γιατί θα έκανε την πατρίδα μας μικρότερη από κάθε άποψη. «Αυτή η κυβέρνηση με την εγγύηση των στελεχών της, το σχέδιό της τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα και την ανάγκη για εθνική συνύπαρξη μπορεί να δώσει αυτό τον όρκο» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.
«Ποια είναι η κλασική συνταγή του πολιτικού λόγου τα τελευταία χρόνια; Μόλις περάσουν δύο χρόνια «πάμε σε εκλογές». Αυτή είναι η απάντηση από αριστερά, από δεξιά», τόνισε και διερωτήθηκε: «Έχουμε συναίσθηση, μέσα σε αυτή τη κρίση, τι σημαίνει εκλογές; Όταν κάθε μέρα που περνάει πρέπει να γίνεται έργο ενός μήνα, δεν είναι ρόδινα τα πράγματα και τίποτα δεν έχει λυθεί απολύτως; Έχουμε συναίσθηση τι σημαίνει τέσσερις μήνες κενό για να πάμε σε εκλογές;».
Υπογράμμισε όμως, ότι από τη μια πλευρά η Αριστερά δεν θέλει και δεν μπορεί «είναι επαναπαυμένη σε μια αδιέξοδη ρητορική χωρίς λύσεις». Από την άλλη «η συγκεκριμένη Δεξιά του κ. Σαμαρά» παλεύει για συγκεκριμένα πράγματα: να αποδείξει ότι έχει μια λύση την οποία όμως δεν δέχεται κανείς. Γιατί – όπως ανέφερε – το περίφημο Ζάππειο 2, το οποίο είναι μεν θετική συνεισφορά, περιέχει μια φορολογική πρόταση που δεν στέκεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, ενώ μια δεύτερη, αυτή για επαναδιαπραγμάτευση, απορρίπτεται από όλους τους αρχηγούς κρατών και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. «Βγήκαν όλοι και είπαν ότι η επαναδιαπραγμάτευση, έτσι όπως την εννοεί η ΝΔ, αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα αφού η διαπραγμάτευση σήμερα είναι συνεχής: Υπάρχει μεταξύ κοινοβουλίων, μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων, μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και των κοινωνικών τους φορέων κλπ.». Πρόσθεσε πως «μέσα στην διαπραγμάτευση με κεντρικό σημείο την Ελλάδα, η χώρα μας καταφέρνει το πρώτο δάνειο, την επιμήκυνση, το επόμενο δάνειο, να είναι σε συζήτηση το θέμα του ΕΣΠΑ».
«Όλα αυτά δεν είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης και ακόμη καλύτερα και περισσότερα θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν μπορούσαμε να το κάνουμε μαζί αν αυτή τη δύσκολη στιγμή μπορούσαμε όλοι μαζί να πούμε «για την πατρίδα» και όχι για το κόμμα, αλλά μετά από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι για τη Δεξιά του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει το «για την πατρίδα», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.