Ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ έστειλε επιστολή στον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ Gerry Rice, ζητώντας να πληροφορηθεί τα ονόματα των δημοσιογράφων που «εκπαιδεύτηκαν από το Ταμείο για να “διαφημίζουν” τον ρόλο του σε σχέση και με τα μνημόνια», σύμφωνα με σχετικό δελτίο που εξέδωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η επιστολή του κ. Κουΐκ εστάλη στον Rice, αφού ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή της Βουλής, υπέδειξε εκείνον ως αρμόδιο να απαντήσει.
Ταυτόχρονα ο κ. Κουΐκ κοινοποίησε την επιστολή του και στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στον Πολ Τόμσεν, που ήταν υπεύθυνος του προγράμματος για την Ελλάδα και τώρα Διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη. Η επιστολή απεστάλη στους αποδέκτες αξιωματούχους του ΔΝΤ στις υπηρεσιακές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, ενώ το πρωτότυπο κείμενο με υπογραφή και σφραγίδα, παραδόθηκε στο γραφείο Αθηνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση της αγγλικής επιστολής που υπογράφει ο Υφυπουργός Επικρατείας
«Αγαπητέ κύριε Rice,
Την Τρίτη 16 Ιουνίου, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο κύριος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους – Αναδιάρθρωση Χρέους στη Βουλή, δήλωσε/κατέθεσε, ότι υπήρχαν Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε ειδικά σεμινάρια από το ΔΝΤ ώστε να εκφράζουν θέσεις υπέρ του Ταμείου, στα ελληνικά ΜΜΕ.
Καταλαβαίνετε φυσικά ότι αυτή η δήλωση είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει, με τη βοήθειά σας, να διερευνηθεί.
Όχι μόνο ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και ως δημοσιογράφος με εμπειρία 45 ετών, ζητώ τη συνεργασία σας σε αυτό το σοβαρό θέμα και ως εκ τούτου θα ήθελα να μου γνωστοποιήσετε τη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων δημοσιογράφων που εκπαιδεύτηκαν από το ΔΝΤ είτε στην Ουάσινγκτον, είτε στην Ελλάδα. Και χρησιμοποιώντας τον όρο “εκπαίδευση” εννοώ όλα τα συμπεριλαμβανόμενα σεμινάρια.
Επίσης ζητώ να μάθω, αφού η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ:
1. Πόσο κόστισε αυτή η «εκπαίδευση»,
2. Πότε αποφασίστηκε, με ποιανού την εισήγηση και ποιοι το γνώριζαν από την ελληνική κυβέρνηση και ενδεχομένως και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,
3. Σε ποιες ημερομηνίες και σε ποιες πόλεις εκτελέστηκαν τα «εκπαιδευτικά προγράμματα» και πόσες μέρες διήρκησαν,
4. Με ποιές διαδικασίες και με ποιές προϋποθέσεις επελέγησαν οι «εκλεκτοί» δημοσιογράφοι,
5. Πόσα χρήματα εισέπραξε ως αποζημίωση ο καθένας από τους δημοσιογράφους.
Αναμένοντας την απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν.
Με εκτίμηση,
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ
Υφυπουργός Επικρατείας στον Πρωθυπουργό
Για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου».