Με το ναυάγιο στις Βρυξέλλες να επισκιάζει τις διαπραγματεύσεις, ξεκινά μία από τις πλέον κρίσιμες εβδομάδες για το μέλλον της χώρας και το κατά πόσο ο ερχόμενος μήνας θα την βρει σε συμφωνία εντός ευρώ ή σε αχαρτογράφητα νερά. Μετά και την – προσωρινή όπως ομολογούν όλες οι πλευρές – ρήξη στις Βρυξέλλες, εάν δεν υπάρξει κάποια πρόοδος τις επόμενες ημέρες, το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας. Ο χρόνος που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της φτάνει μέχρι και το τέλος του μήνα, ωστόσο οι πιέσεις τόσο από το εξωτερικό, όσο και από τα άδεια ταμεία στο εσωτερικό γίνονται πιο ασφυκτικές από ποτέ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, καταγγέλλοντας πλήρη αδιαλλαξία από την πλευρά των πιστωτών και αφήνοντας αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες, αφού η Ελλάδα είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ισοδύναμα μέτρα.
Η συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής διήρκησε μόλις 45 λεπτά, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να δηλώνουν ότι έχουν έρθει χωρίς εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1%, δηλαδή ακόμα 1,8 δισ. ευρώ, από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης και απορρίπτονται σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν εκ νέου ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών και του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.
Δραγασάκης: Επιμένουν στις περικοπές, παραμένουμε σε ετοιμότητα
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε πριν από λίγο ότι «η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».
Πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».
«Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης στη συνέχεια, της δήλωσής του καταλήγοντας «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».