«Το διεθνές τοπίο αλλάζει συνεχώς, οι κρίσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει όχι απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής, αλλά να συνδιαμορφώνει τα γεγονότα, προωθώντας τους στόχους και τις αξίες της», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist.
Επικεντρώνοντας την ομιλία του στις συνεχιζόμενες ανακατατάξεις στο διεθνές σύστημα, αλλά και στις περιφερειακές εξελίξεις τόσο στην περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι παρά τη ρευστότητα που παρατηρείται οφείλουμε να κοιτάμε τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» στη διαμόρφωση και χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στους στόχους της Ελλάδας για την περιοχή των Βαλκανίων και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο και υπογράμμισε ότι η Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 θα είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως παρατήρησε, πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, για την υλοποίηση του οποίου η Ελλάδα ως Προεδρία το 2014 σχεδιάζει να συγκαλέσει μια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η σαφής ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών θα αποτελέσει ένα πραγματικό κίνητρο για την επίλυση των διαφορών, που υπάρχουν ακόμη στα Βαλκάνια.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η Ελλάδα εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιλυθεί τόσο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όσο και η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπενθύμισε την εποικοδομητική στάση και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Όσον αφορά στη συζήτηση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για την «κόπωση» που επέφερε η τελευταία διεύρυνση, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε ότι «η μη διεύρυνση θα κόστιζε περισσότερο από την διεύρυνση» και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα συμβάλει στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα την κρίση στη Λιβύη αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την περιοχή, που δεν θα εξαντλείται μόνο στην παροχή οικονομικής βοήθειας αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και μια «επένδυση» για την Ειρήνη και Ασφάλεια στην Ευρώπη.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές ροές που έχουν ήδη μετακινηθεί από τις δοκιμαζόμενες αυτές χώρες προς τα νότια σύνορα της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα που αφορά μεμονωμένα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, αλλά είναι ένα πρόβλημα που κλιμακώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσον αφορά στο ρόλο τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη αλλά και στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να διαμορφωθεί η εικόνα ενός δυτικού κόσμου που προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις του στον αραβικό κόσμο, αλλά κάθε προσπάθεια να γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό της κουλτούρας και της ιδιαιτερότητας κάθε λαού.
Επίσης, για την κρίση της Λιβύης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων, η δυναμική των οποίων θα μπορούσε να καταστείλει τις περαιτέρω ένοπλες συγκρούσεις.