Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο της πολιτικής σοκ: Περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, αύξηση της φορολογίας, νέες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις και φυσικά ασφαλιστικό και εργασιακό. Το πολιτικό κόστος και η φθορά της είναι, ήδη, χωρίς προηγούμενο αφού συγκεντρώνει την προτίμηση μόλις του 25% του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη η κοινωνική δυσαρέσκεια εκδηλώνεται έντονα και με οργή σε κάθε σημείο της χώρας.
Η επιχείρηση «συνοχή» για την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή ήταν επιτυχής. Αφού η αμφισβήτηση περιορίστηκε σε επιμέρους ρυθμίσεις και δεν οδήγησε σε κατάρρευση της δεδηλωμένης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΑΞΙΑ, δύο νέα ζητήματα ανακύπτουν που πιθανόν να μεταθέτουν τις δύσκολες ώρες της κυβέρνησης για το φθινόπωρο, αφού τότε μπορεί να υπάρξει η «μητέρα των μαχών» για τους εργαζομένους. Πρώτον το κύμα ανεργίας που ίσως φέρει η προώθηση του εργασιακού και πιο συγκεκριμένα η μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις.

Δεύτερον οι προσφυγές για αντισυνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων που προβλέπει το ασφαλιστικό αφού ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχουν ανοίξει σε βασικά σημεία το θέμα.
Τα συνδικάτα ετοιμάζονται για την έναρξη του νέου κύκλου κινητοποιήσεων κατά την περίοδο της ΔΕΘ στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το φθινόπωρο με την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, όπου ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση στη λειτουργία τους, διαμορφώνεται το πλαζ των κοινωνικών αντιδράσεων με νέα στοιχεία, που εξ αντικειμένου οδηγούν στη «μητέρα των δοκιμασιών» για την κυβέρνηση.