Σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό “Action 24”.

Η συνέντευξη ξεκίνησε από την απόδοση του επιδόματος επικινδυνότητας στους ενστόλους. Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα «σωστό αίτημα», με οικονομική αλλά και ηθική βάση (ηθική, λόγω των νεκρών και των τραυματιών εν ώρα καθήκοντος, όπως εξήγησε στη συνέχεια). Ήταν ένα αίτημα που ο ίδιος στήριζε, επιπλέον «ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Θάνος Πετραλιάς εξάντλησαν δυνατότητες», αλλά τελικά, όπως είπε ο κ. Βορίδης, «καθοριστικός ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού, αυτός πήρε την τελική απόφαση, είχε πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής επίπτωσης αλλά και του ευλόγου – δικαίου αιτήματος». Διευκρίνισε δε, ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα στη βάση του τι μπορούν να ψηφίζουν οι ένστολοι. Είναι, άλλωστε, μια πολυπληθής ομάδα, σημείωσε.

Στο ερώτημα αν ακολουθούν κι άλλες παροχές, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε: «Θα κοιτάξουμε τώρα την εκτέλεση του προϋπολογισμού και μετά το 1ο εξάμηνο θα δούμε πώς έχει πάει, ποιες δυνατότητες, αν υπάρχουν δυνατότητες για κάτι περισσότερο».

Με αφορμή τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους, σημείωσε ότι είναι, πράγματι, θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση. Από την άλλη, είναι ένα «αρκετά πολύπλοκο θέμα ανεξάρτητα της βουλήσεως και των προθέσεων κάθε κυβερνήσεως», καθώς η συζήτηση με τις πλατφόρμες είναι δύσκολη, όπως αναγνώρισε. Θύμισε, πάντως, ότι «εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς υποδέχθηκαν πάρα πολύ θετικά την παρέμβαση για τη μη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία».

Σε άλλο θέμα, τη μη χρηματοδότηση του κόμματος των «Σπαρτιατών», αφού επέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, «είχε αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση στις ευρωεκλογές από την πραγματική συμμετοχή», ο Μ. Βορίδης παρατήρησε ότι «εξαιτίας της συνδέσεως αυτής πήραν ποσά για τις ευρωεκλογές που δεν δικαιούνται, και επομένως πρέπει να επιστραφούν». Ενώ τώρα εγείρεται ένα πρόσθετο ερώτημα εξαιτίας της πρόσθετης χρηματοδότησης των κομμάτων, επεσήμανε, με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι εκκρεμούν προσφυγές στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο ως προς τη νομιμότητα συμμετοχής του συγκεκριμένου κόμματος. Εξήγησε δε, ότι η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών κατατέθηκε τώρα εξαιτίας της έκτακτης χρηματοδότησης.

Εστιάζοντας, στη συνέχεια, στην κοινοβουλευτική μάχη του Προϋπολογισμού, ο Μ. Βορίδης δήλωσε: «Έχω παρακολουθήσει 16 ή 17 Προϋπολογισμούς, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αριθμεί 155, αλλά ο κορμός του Προϋπολογισμού ψηφίσθηκε από 159, οι αμυντικές δαπάνες από 258, και κομμάτια του Προϋπολογισμού από 166 – 169. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου», είπε και συμπέρανε: «Είμαστε στην κυβέρνηση 5,5 χρόνια και όχι μόνο δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική πίεση, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι η αντιπολίτευση αναγνωρίζει ως ορθές, συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές. Η κοινοβουλευτική επιρροή της κυβέρνησης διευρύνεται, η αντιπολίτευση αποδυναμώνεται».

Κληθείς, ειδικότερα, να σχολιάσει την κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε πως άκουσε «ανεύθυνα και λαϊκιστικά» πράγματα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, η μείζων αντιπολίτευση ζήτησε μείωση φόρων, αύξηση δαπανών για υγεία και παιδεία, αύξηση μισθών. Εν τέλει, «το ΠΑΣΟΚ δεν είπε τίποτε απολύτως επί της ουσίας, μάλλον επανέφερε κλασικά λαϊκιστικά επιχειρήματα», να γίνουν, δηλαδή, όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα, «να μην υπάρχουν και ελλείμματα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «μία συνεκτική πρόταση άκουσα από την πλευρά της αντιπολιτεύσεως, απορριπτέα ωστόσο: η Νέα Αριστερά είπε να βγουν τα εξοπλιστικά και να αυξηθεί η φορολογία στον ΕΝΦΙΑ και τις επιχειρήσεις. Είναι μια πρόταση με την οποία διαφωνώ πλήρως. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θα κάνουμε αυτές τις αμυντικές δαπάνες όταν έχουμε αυτό τον εξοπλιστικό ρυθμό από την Τουρκία». Ακόμη, «βεβαίως και δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία στις επιχειρήσεις γιατί αυτό θα μας γυρίσει στο φαύλο κύκλο της ανεργίας…» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης επέκρινε τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί δεν τοποθετήθηκε επ’ αυτής της πρότασης. «Νομίζω ότι κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών», υποστήριξε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επίδειξη «βαριάς αλαζονείας». Κι αυτό γιατί, «όταν λες θα αυξήσω τις δαπάνες, θα μειώσω τους φόρους και ταυτόχρονα σέβομαι και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κοροϊδεύεις».

Ερωτηθείς για το σενάριο επιστροφής του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη στο κυβερνών κόμμα, απάντησε πως δεν γνωρίζει αν θα επιστρέψει. Γενικά μιλώντας σημείωσε ότι «σε όλες τις ποινές πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα».

Στη φήμη που θέλει να χορηγείται ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι, αν τεθεί τέτοιο θέμα, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία, δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο».

Ενώ για το πρόσωπο, τέλος, του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, επέμεινε πως «πρέπει να έχει συνθετικά χαρακτηριστικά» και τέτοια δεν έχουν μόνο οι υποψήφιοι που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «η συζήτηση επί των προσώπων θα γίνει τέλος Ιανουαρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός».