Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παράσχου Παπαδάκη, τόνισε: «Ο σχεδιασμός της διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται από τα Επιτελεία και όχι από την πολιτική ηγεσία».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, για την αναδιάρθρωση και τον σχεδιασμό της νέας αμυντικής δομής της χώρας, υπογράμμισε ότι «η στρατηγική ηγεσία είναι εκείνη η οποία την εισηγείται. Δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε και εσείς ο ειδικός που θα κρίνει πού θα είναι οι δυνάμεις μας στην ελληνική επικράτεια, αλλά η στρατιωτική ηγεσίας μας -που επί δεκαετίες αυτό το έχει σπουδάσει και το υπηρετεί επί του πεδίου- και οι οποίοι θα κρίνουν πού πρέπει να είναι τοποθετημένη η δύναμή μας επί του ελληνικού εδάφους προκειμένου να έχουμε τη βέλτιστη αποτρεπτική ισχύ» και πρόσθεσε ότι «έχουμε στελεχιακό δυναμικό στις Ε.Δ., οι οποίοι κάνουν τις εισηγήσεις του με μόνο κριτήριο τη μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ για την πατρίδα μας».
Διαφορετικές οι δομές από το 2019
Στην παρατήρηση του βουλευτή «γιατί στον Έβρο υπάρχουν υποστελεχωμένα στρατόπεδα;», ο υφυπουργός είπε ότι «η υπάρχουσα διάταξη των δυνάμεων, όχι μόνο στον Έβρο, αλλά σε όλη την επικράτεια ανταποκρίνεται σε κάποιες άλλες εποχές, σε μια άλλη δομή και εάν θέλετε, με άλλο ακόμη δημογραφικό». Επισήμανε ότι, όπως έχει αναφέρει και ο κ. Δένδιας, «προφανώς ο Έβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που αποτελούν την προμετωπίδα της αντιμετώπισης της όποιας εξ ανατολών απειλής, θα ενισχυθούν και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν θέλουμε να συνεχιστεί μια κατάσταση να έχουμε στρατόπεδα της ενδοχώρας υπερστελεχωμένα και άλλα -λίγα ευτυχώς- στην παραμεθόριο και δη στον Έβρο που να είναι υποστελεχωμένα» και αναρωτήθηκε: «Τι είναι καλύτερο, να έχουμε πολλά στρατόπεδα σε μια περιοχή υποστελεχωμένα ή λίγα και υπερστελεχωμένα;».
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, η αμυντική εικόνα της χώρας δεν είναι ίδια, ούτε σε φυλάκια, ούτε σε αμυντικά οπλικά συστήματα και μέσα.
Ο υφυπουργός απέρριψε τις αναφορές του βουλευτή ότι υπάρχουν κενά στην άμυνά μας εξαιτίας της όποιας βοήθειας προσφέρθηκε στην Ουκρανία.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παράσχος Παπαδάκης, από τη δική του πλευρά, αποδοκίμασε την κυβέρνηση ότι «για να είστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας», με το νέο σχεδιασμό κλείνει 130 στρατόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα βρίσκονται και στον Έβρο. Αφήνονται αμυντικά κενά στην χώρα για να στηριχθεί η Ουκρανία. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν υποστελεχωμένα στρατόπεδα στον Έβρο, όπου οι Τούρκος είναι απέναντι. Ζήτησε να πληροφορηθεί αν σχεδιάζεται η υποβάθμιση της 7η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και ποια είναι τα μέτρα της στρατιωτικής στήριξης της Ορεστιάδας. Αναρωτήθηκε ποιος ευθύνεται εδώ και πεντέμισι χρόνια για την υποστελέχωση μονάδων στα σύνορα. Ο βουλευτής ανέφερε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει κινητοποίηση κατοίκων στο Σουφλί γιατί οι στρατιωτικές μονάδες, εκτός από την ασφάλεια που προσφέρουν, είναι και οικονομικός «πνεύμονας» για αυτές τις περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ