Η Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 σηματοδότησε την 1.000η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά στιγματίστηκε και από την απόφαση της Ρωσίας να επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα γεγονός που σήμανε συναγερμό σε πολλές πρωτεύουσες της Δύσης ανάμεσα στις οποίες και στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο και παρακολουθούν στενά τις δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους συμμάχους μας σε ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Μαξίμου

Η Ελλάδα διαμηνύει από την πρώτη στιγμή σε όλους τους τόνους ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και χθες ήταν από εκείνες τις χώρες που όχι μόνο εξέφρασαν την θλίψη τους για έναν πόλεμο που συνεχίζεται αλλά και για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζούσαν και ζουν στις εμπόλεμες περιοχές.

«Στη θλιβερή αυτή επέτειο των 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η σκέψη μας πηγαίνει στα χιλιάδες θύματα του πολέμου, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας. Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Χάρτη και στα Ψηφίσματα του ΟHE και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού για ασφάλεια, εθνική ανεξαρτησία και ευημερία, στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος», ανάφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τι βλέπει η Αθήνα

Προς το παρόν υπάρχει στάση αναμονής απ’ όλους αλλά τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα είναι πολλά για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση. Το απευκταίο είναι να απαντήσει ο Πούτιν με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκτός από τις γεωπολιτικές υπάρχουν όμως και οι οικονομικές συνέπειες καθώς οι προοπτικές για τερματισμό του πολέμου έχουν απομακρυνθεί.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Η κυβέρνηση στις επαφές με τους εταίρους μας εφιστά την προσοχή όλων καθώς ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο κρισιμότερος από την αρχή της ρωσικής εισβολής και μπορεί και πάλι η ευρωπαϊκή ήπειρος να βρεθεί μπροστά σε μια νέα ενεργειακή κρίση.

Στον έναν μήνα έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου το θέμα της Ουκρανίας θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει οι διεργασίες είναι διαρκείς και δεν αποκλείεται εάν κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση να γίνει έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ.

Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη και στις ΗΠΑ όπου στις αρχές του 2025 θα έχουμε αλλαγή φρουράς με τον Ντόναλντ Τραμπ να θεωρείται βέβαιο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιδιώξει έναν γρήγορο τερματισμό του πολέμου.