Έξι ημέρες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, όπου τον συνεχάρη για την εμφατική νίκη που κατέγραψε στις αμερικανικές εκλογές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ και καλώντας τον να επισκεφτεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της περιοδείας που θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή.

Στο διάρκειας 10 λεπτών τηλεφώνημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, ότι το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είχε ήδη διαμορφωθεί από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον να πιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει, δεδομένων και των νέων συνθηκών στο διεθνές στερέωμα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε καλό κλίμα οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Σημαντική παράμετρος της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαχωρίζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έναντι των ευρωαμερικανικών, θυμίζοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με κυριότερη τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θύμισε ότι από το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ καλούσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 3% των αμερικανικών δαπανών, συμβάλλοντας στη θωράκιση της Ευρώπης, ενισχύοντας παράλληλα το ΝΑΤΟ και χτίζοντας γέφυρες στενότερης συνεργασίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά

Την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας ενημερώνει σήμερα στις 12:30 σε κλειστή σύσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Αθήνα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε νέα φάση το τελευταίο διάστημα, με τις δύο πλευρές να ομονοούν ότι τα ήρεμα νερά ευνοούν και τις δύο χώρες σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, ωστόσο στρατηγικά η Άγκυρα εμμένει στις διεκδικήσεις της, με την Αθήνα να αναγνωρίζει μία και μόνο διαφορά, δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό «αγκάθι» παραμένει, ωστόσο πλέον με τη νέα αμερικανική διοίκηση, υπάρχει η εκτίμηση από διπλωματικούς κύκλους, πως στρατηγικά η στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας έχει μετατοπιστεί, ωστόσο μένει να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής του Ντόναλντ Τραμπ με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Γενάρη.

Εντωμεταξύ, στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου στην Αθήνα με επικεφαλής τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι επόμενες επαφές σε επίπεδο θετικής ατζέντας. Στις αρχές του 2025 προγραμματίζεται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.