Με τα λόγια του προέδρου του ΣΕΒ ότι «η χώρα βελτιώνεται συγκρινόμενη με τις καλύτερες χώρες, για να βλέπουμε τις ελλείψεις μας, αλλά πρέπει να συνειδητοποιούμε πού βρισκόμασταν πριν από λίγα χρόνια» ξεκίνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να βλέπουμε τις αποστάσεις που έχουμε διανύσει. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει σχέση με το 2019. Η οικονομία έχει βγει από την Εντατική, η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός και οι εξαγωγές αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ». Και συνέχισε: «Έχουμε κλείσει το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη».
«Πιστεύω» είπε ο πρωθυπουργός «ότι τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας». «Είμαστε στις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη 5ετία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει ένα δεδομένο στον τόπο μας, το οποίο, αν και άυλο, αποτελεί ένα χειροπιαστό πλεονέκτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική σταθερότητα, την οποία εμείς την έχουμε και πρέπει να αναγνωρίζουμε τη σημασία της. Και στις μέρες μας την αναζητούν πολλά κράτη, ενώ εμείς τη θεωρούμε αυτονόητη. Η σιγουριά της ομαλότητας είναι η αφετηριακή προϋπόθεση για καθετί που διαμορφώνει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα κι επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με ασφάλεια».
Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να γίνονται μόνο μερίσματα
«Προφανώς και δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι το κόστος ενέργειας είναι ακόμη υψηλό και οι ΑΠΕ δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στους λογαριασμούς.
«Η αγορά εργασίας παρουσιάζει ελλείψεις και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε». Αναφερόμενος στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έκθεση Ντράγκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «είναι ένα κείμενο που αναδεικνύει τον κίνδυνο η Ε.Ε. να χάνει έδαφος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα και απαιτεί τολμηρές αποφάσεις για να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
«Πιστεύω στην ελεύθερη οικονομία για την ανάπτυξη της χώρας και την ατομική προκοπή των πολιτών. Θα είμαι καθαρός στα ζητούμενα που έχει η πολιτεία από εσάς» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ. «Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία. Καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο, αν δεν αφορά τους πολλούς. Αναφέρομαι σε 5 πεδία που αφορούν και τη δική σας συνεισφορά:
Τα κέρδη δεν είναι μόνο για να αποταμιεύονται και να μοιράζονται σε μερίσματα αλλά πρέπει να επενδύονται ξανά στις επιχειρήσεις.
Να τονώνεται η έρευνα και να επενδύεται στην καινοτομία – έχουμε βελτιώσει τα φορολογικά κίνητρα. Να τονώσουμε την εξωστρέφεια.
Η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και θέσεις εργασίας. Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει χρέος να κάνει τους υπαλλήλους συμμέτοχους στην πρόοδό της. Να προσφέρει συμμετοχή στα κέρδη. Υπάρχουν τα κίνητρα πλέον και τα φορολογικά εργαλεία για να γίνουν πράξη.
Σημαντικό ζητούμενο η κατάρτιση των εργαζομένων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Να επενδύσετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πίστη στον υγιή ανταγωνισμό. «Πρέπει να ισχύσουν οι βασικοί κανόνες της ελεύθερης οικονομίας. Όταν μειώνεται το κόστος παραγωγής, να υπάρχει και ανάλογη μείωση των τιμών. Είναι συνεπώς και δική σας ευθύνη, όταν δεν συμβαίνει, πλήττοντας τον καταναλωτή».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κοινωνική ευθύνη και τη συμμετοχή στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών. «Μπορείτε περισσότερο και δεν βλέπουμε στον βαθμό που θα θέλαμε μεγάλους ευεργέτες ή μεγάλες ευεργεσίες του παρελθόντος.
Εύχομαι να γίνουν όλα αυτά η αφετηρία για μια πιο παραγωγική συνεργασία και έχει σημασία να μπορούμε να συνομιλούμε και να διαμορφώνουμε εκ των προτέρων πολιτικές ωφέλιμες για εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Τα στοιχήματα που ανοίγονται κοινά: ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, σωστή λειτουργία της αγοράς και είμαι σίγουρος ότι μαζί μπορούμε να τα κερδίσουμε».