«Το πρόβλημα των πανεπιστημίων δεν είναι η κακή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο. Οι ρίζες του προβλήματος είναι στον τρόπο διοίκησης και όλα αυτά είναι τα συμπτώματα», δήλωσε στη Βουλή ο Γιάννης Πανάρετος προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Σχολιάζοντας την τροπολογία της Ν.Δ. για την κατάργηση του ασύλου ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «απλώς δημιουργεί μια άστοχη αντιπαράθεση σε λάθος χρονική στιγμή και εκτροχιάζει τη συζήτηση για τα σοβαρά θέματα στα πανεπιστήμια».
«Είναι λάθος να δημιουργούνται κοινωνικές προϋποθέσεις σύγκρουσης για λάθος ζητήματα σε λάθος χρονική στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε: «Επιμένουμε ότι οι αλλαγές που προωθούμε στη διοίκηση θα λύσουν και αυτό και διάφορα άλλα προβλήματα».
«Πρέπει να δεχθούμε τη διαιώνιση του προβλήματος και ως τότε να πληρώνουμε σε κοινωνική συνοχή;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στηρίζει το πανεπιστημιακό άβατο και μεταφέρει το πολιτικό κόστος στις πλάτες μη πολιτικών».
«Δεν έχετε τη δύναμη να το αλλάξετε και πετάτε πάλι το μπαλάκι στη διοίκηση του πανεπιστημίου», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε το αυτονόητο, αυτό που ζητάει σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας».
Από την πλευρά του ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ σχολίασε ότι «είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να έρχεται αυτή η τροπολογία, έχει ευθύνες και η κυβέρνηση».
«Καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα, είναι δημαγωγία κι είχαμε πει κι εμείς ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτές τις ενέργειες στη Νομική δε βοηθούν ούτε τους μετανάστες ούτε το άσυλο», πρόσθεσε και υποστήριξε: «Η συζήτηση όμως γίνεται γενικότερα για το θεσμικό πλαίσιο, τι είναι νόμιμο και δημοκρατικό, με στόχο να τσακιστεί το λαϊκό κίνημα».
Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι προωθεί τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ανώνυμες εταιρείες. «Πανεπιστήμιο Α.Ε., αυτός είναι ο στόχος σας», σχολίασε δηκτικά.