Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, η ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συζητήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο Κάιρο.

Ο υπουργός μαζί με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο είχε διαδοχικές συναντήσεις (13-14 Οκτωβρίου) με τους ομόλογούς του Υπουργούς για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο κ. Σκυλακάκης σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Mahmoud Esmat, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών (καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου). Ως αποτέλεσμα της κοινής απόφασης των δύο Υπουργών, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).

To μνημόνιο κατανόησης

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υδάτινων Πόρων και ‘Αρδευσης της Αιγύπτου, Δρ. Hani Sewilam, στο περιθώριο του Συνεδρίου “Cairo Water Week”. Συμφώνησαν να καταρτιστεί και να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με αντικείμενο αυτού, τρόπους άμυνας των δύο χωρών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μοντέλα πρόβλεψης της κλιματικής κρίσης, οι σύγχρονοι μέθοδοι άρδευσης, οι τρόποι μείωσης του κόστους αφαλάτωσης, η διασυνοριακή διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε και με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Αιγύπτου, κ. Karim Badawi, με τον οποίο συμφώνησαν να καταρτιστεί και να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) αναφορικά με την συνεργασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), έργα απαραίτητα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Από κοινού, μάλιστα, θα διεκδικήσουν, με αίτημά τους στην Κομισιόν, αλλαγές στον σχετικό Κανονισμό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή και αποθήκευση ελληνικής προέλευσης CO2 στην Αίγυπτο, θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για την ελληνική βιομηχανία, που θα επιτρέψει την προώθηση και των αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ