Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της επισήμανε την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο το οποίο έχει μεταστεγαστεί προσωρινά το ΣτΕ, στην συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν είναι ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Γεωργία Αδειλίνη, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη και μεγάλος αριθμός δικαστών και πρώην δικαστών.

Αναλυτικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου, ανέφερε

«Πριν από λίγες μέρες άρχισε να ισχύει και η νέα Δικονομία που έχει το φιλόδοξο στόχο να ανταποκριθεί στο διαρκές ζητούμενο, την καλύτερη διεξαγωγή των δικών και τη γρηγορότερη έκδοση των αποφάσεων» και προσέθεσε:

«Δύσκολο εγχείρημα, που θα αποτιμηθεί στη διάρκεια του χρόνου. Και αυτό γιατί, πέραν του εύλογου και αναγκαίου για κάθε υπόθεση χρόνου έκδοσης μιας απόφασης και η συνακόλουθη δημιουργία αποθέματος υποθέσεων, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς παραμένει παρά τα θετικά βήματα που καταγράφονται στις ετήσιες στατιστικές των εργασιών του Δικαστηρίου.

Αποτελέσματα που ωστόσο δεν είναι αρκετά για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα, που κατά καιρούς δίνει λαβή σε δικαιολογημένα επικριτικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Η επίλυση αυτού του επίμονου προβλήματος αποτελεί όχι μόνο συνταγματική απαίτηση, αλλά και αίτημα της κοινωνίας και απασχολεί έντονα το Δικαστήριο εδώ και πολλά χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι η νέα Δικονομία θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή του».

Αναφερόμενη στην προσωρινή μεταστέγαση του ΣτΕ, λόγω των επισκευών που πραγματοποιούνται στο Αρσάκειο Μέγαρο στο οποίο στεγάζεται εδώ 21 χρόνια το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η ΠτΔ, ανέφερε:

«Από όσα πρόλαβα να δω ερχόμενη, αλλά και από όσα μου έχουν μεταφερθεί, πρόκειται για χώρο ο οποίος ύστερα από τις αναγκαίες προσαρμογές, διευθετήσεις και εργασίες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στις ανάγκες που καλείται να καλύψει.

Φυσικό είναι βέβαια να υπάρχουν και ελαττώματα και ελλείψεις στις αίθουσες και στα γραφεία. Όπως πάντα, κάθε αλλαγή επιφέρει αναστάτωση, που είμαι βέβαιη ότι σύντομα σε συνεργασία και με καλή διάθεση θα ξεπεραστεί.

Η νέα δικαστική χρονιά δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την αλλαγή της έδρας του δικαστηρίου, αλλά και την επιλογή του νέου προέδρου. Θέλω να του ευχηθώ καλή αρχή και καλή επιτυχία στα καθήκοντά του. Ευχή όλων μας είναι, όπως και η ευχή για τον κάθε πρόεδρο είναι στη λήξη της θητείας του να παραδώσει στον διάδοχό του ένα δικαστήριο ακόμη καλύτερο από ότι παρέλαβε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «Αντιγραφειοκρατικό θαύμα» την σύμπνοια όλων των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για την μεταστέγαση του ΣτΕ και τόνισε ότι αλλάζοντας αιώνα από την πρώτη ίδρυσή του το ΣτΕ θα επιτρέψει πάλι στο ανανεωμένο κτίριο του Αρσακείου.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι η πρόσφατη αλλαγή της Διοικητικής Δικονομίας που έγινε θα αποτελέσει τον πιλότο για τις αλλαγές και στην Πολιτική Δικονομία και προσέθεσε ότι οι αλλαγές στην Διοικητική Δικονομίας συμπίπτουν και με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμμένος, ευχάριστε αναλυτικά όλους όσους συνετέλεσαν για να ξεκινήσουν οι επισκευές στο Αρσάκειο Μέγαρο, αλλά και όλους όσους συνέδραμαν για την μεταφορα του δικαστηρίου στο νέο προσωρινό κτίριο.

Ακόμη, ο κ. Πικραμένος αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολουθήσε η μεταστέγαση του ΣτΕ τονίζοντας:

«Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όχι μόνο επιτεύχθη, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν πλήρως λειτουργικό ένα μήνα πριν, δηλαδή τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

Σημειώστε δε ότι αυτά έγιναν με το δικαστήριο σε πλήρη λειτουργία, εκτός από μία εβδομάδα αναστολής εντός των δικαστικών διακοπών».

Πηγή: ΑΠΕ