Στις προτεραιότητες που θέτει για τη διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες ομογενείς, εξηγώντας πού εστίασε την πρώτη τετραετία και πώς θα ξεδιπλωθεί το κυβερνητικό σχέδιο μέχρι το 2027.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι η περίοδος 2019-2023 επικεντρώθηκε στη σταθεροποίηση της χώρας, στην οικονομική ανάταξη μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση, σε αντίθεση με το σήμερα όπου επιχειρείται ένα άλμα προς το μέλλον με στόχο την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση μισθών και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αποτελούν βασικές επιδιώξεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Δεν με ενδιαφέρει απλώς να διαχειρίζομαι τις υποθέσεις του κράτους αλλά να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα που πραγματικά μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε μάλιστα την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, μία συζήτηση που σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast θα ανοίξει και επίσημα στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα έχουν αποκτήσει – μετά τις εσωκομματικές τους διαδικασίες- αρχηγό ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί θα απαιτηθεί συναίνεση με τη συγκέντρωση 200 ψήφων, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι αυτή θα επιτευχθεί. «Είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε» σημείωσε.

Νέα κοινή παρουσία Σαμαρά- Καραμανλή

Τρεις περίπου μήνες μετά το διπλό «χτύπημα» Σαμαρά – Καραμανλή από το Πολεμικό Μουσείο στην παρουσίαση τότε του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έκαναν μία ακόμη κοινή εμφάνιση χθες στην Εθνική Πινακοθήκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία».

Και μπορεί να ήταν «σφίγγες» αφού δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο ρωτήθηκαν κατά την είσοδό τους από τους δημοσιογράφους για τα εσωκομματικά της ΝΔ και απέφυγαν να σχολιάσουν.

Μετά τη διαγραφή Σαλμά η ατμόσφαιρα ήταν λίγο μαγνητισμένη, ωστόσο καταγράφηκε η φράση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Κι όπως λέει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΝΔ είμαστε όλοι καραμανλικοί»!, ενώ όταν ρωτήθηκε για το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, απάντησε ότι «στην ΝΔ δεν υπάρχουν εσωκομματικά ζητήματα. Υπάρχουν λαϊκές ανάγκες τις οποίες η κυβέρνηση έχει το χρόνο μπροστά της για να θεραπεύσει».

Πάντως, οι τόνοι έχουν πέσει, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθαρίστηκε ότι η υπόθεση Σαλμά ήταν εξατομικευμένη και αποσυνδέθηκε από άλλες αντίθετες φωνές, υπό την έννοια ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Πάντως, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει για τα εσωτερικά ζητήματα στο κόμμα.

«Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν μιλήσει για τα καθήκοντα των βουλευτών που είναι να αναδεικνύουν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ενώ και ο Βασίλης Γιόγιακας που συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια, επισήμανε ότι αν χρειαστεί θα κατατεθεί νέα ερώτηση. «Υπάρχει πλήρης ομοψυχία, ομόνοια και προσανατολισμός στα προβλήματα των βουλευτών» είπε ο Στέλιος Πέτσας, «πάντα δημοκρατικά εκφράζαμε απόψεις. Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα» το σχόλιο του υφυπουργού Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη.

Η αλλαγή κλίματος και η «επιχείρηση» συσπείρωσης θα επιδιωχθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, καθώς θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τους γαλάζιους βουλευτές.