Για τα επιδόματα και τους μισθούς μίλησε αναλυτικά την Πέμπτη 19/9 κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής, Νίκη Κεραμέως. «Θα διορθωθεί το ζήτημα» είπε αναφερόμενη στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και εξήγησε ότι «το επίδομα ανεργίας θα δίνεται βάση του χρόνου προϋπάρχουσας εργασίας».
Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα Mega» η Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Το επίδομα ανεργίας διακατέχεται από μια φιλοσοφία 70 ετών στη χώρα μας. Με κάποιες αλλαγές αλλά η φιλοσοφία παραμένει ίδια. Είναι ένα επίδομα που δεν λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου, πόσα χρόνια δουλεύει κάποιος, πόσες εισφορές έχει πληρώσει κάποιος».
«Ο σχεδιασμός μας είναι με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιδόματος ανεργίας, να αλλάξει σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με το να γίνει πιο δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική προϊστορία του προσώπου. Η δεύτερη αλλαγή είναι να γίνει το επίδομα εμπροσθοβαρές. Ο στόχος μας δεν είναι να συντηρούμε μια κοινωνία με επιδόματα. Στόχος μας είναι να βοηθούμε τους πολίτες να ξανασταθούν στα πόδια τους», είπε.
«Υπάρχουν πολλά προγράμματα απασχόλησης τα οποία εκπονεί η ΔΥΠΑ. Έχουμε άλλα προγράμματα για δεξιότητες, για γυναίκες, νέους κτλ. Η ανεργία πλέον μετά από 15 χρόνια είναι κάτω από το 10%. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε. Πάμε πλέον πιο στοχευμένα. Έχουμε εντοπίσει σε ποιους τομείς υπάρχουν προβλήματα.
Διεθνώς παρατηρείται μια διαφορά στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το σημαντικό είναι ότι σιγά σιγά, με μικρά βήματα αυτή η διαφορά μειώνεται. Στην χώρα μας έχουμε 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Εστιάζουμε σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία και συνταξιούχους για νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε η Νίκη Κεραμέως.
Αναφερόμενη στις επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες ώστε να προσλάβουν άτομα η αρμόδια υπουργός σημείωσε: «Είναι πολλές οι πρωτοβουλίες. Υπάρχουν πολλά προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης. Υπάρχουν προγράμματα απασχόλησης ανά περιοχή. από το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,5%. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε άλλη μια μονάδα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι άλλο ένα μέτρο για να τονώσει την απασχόληση».
«Τα τελευταία χρόνια δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις. Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις, αν περνάει κάνεις κλιμάκιο, να μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Από τα 1.400 ευρώ και πάνω μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να διορθωθεί. Πριν τις αυξήσεις θα διορθωθεί. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινωθήκαν θα έχουμε μια αύξηση στις συντάξεις για πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 2,2 – 2,5%», τόνισε.
«Η ψηφιακή κάρτα είναι στο κινητό μας και σκανάρουμε μόλις πάμε και μόλις φεύγουμε από την εργασία μας. Στόχος είναι να προστατεύσει τον εργαζόμενο και να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.
«Η κάρτα έρχεται να προστατεύσει τον υγιή ανταγωνισμό. Η ψηφιακή κάρτα μόνη της δεν κάνει θαύματα. Γι αυτό έρχεται η υπηρεσία ελέγχου, επιθεώρησης εργασίας, η οποία έρχεται και κάνει ελέγχους για το εάν τηρούνται αυτά τα μέτρα. Είναι ανεξάρτητη αρχή» δήλωσε κλείνοντας.