Ο Παύλος Πολάκης είναι ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και αναφέρθηκε στον «έκπτωτο» πρόεδρο, λέγοντας πως έκανε λάθος για εκείνον.

«Έκανα λάθος που στήριξα τον Κασσελάκη. Έκρινα το περασμένο καλοκαίρι ότι έπρεπε να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα. Θεωρούσα ότι η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα στην αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ως ευφυής, νέο παιδί, όχι πιασμένο, είπε προτάσεις με τις οποίες σε ένα μεγάλο κομμάτι συμφωνούσα, βλέποντας ότι είχε διείσδυση στους νέους, και ότι θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε αρχικά.

Μιλώντας στη συνέχεια για το πού θεωρεί ότι έκανε λάθος ο κ. Κασσελάκης, είπε: «Το έχασε σε πολλά. Καταρχήν δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο. Τα κόμματα της Αριστεράς δεν είναι ενός ανδρός αρχή, αν και ο αρχηγός είναι απαραίτητος. Με τον Τσίπρα υπήρχαν όργανα και λειτουργούσαν, αλλά εκεί πέσαμε σε μια ιστορία με έναν μηχανισμό που σαράκιαζε. Η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής κάλυψε πολλά πράγματα και σωστά που είπε και που ήταν αποτέλεσμα έργου αρκετών ανθρώπων».

Ο βουλευτής που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «ομάδα χωρίς αρχηγό είναι μηδέν και αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν».

Σε όσους τον κατηγόρησαν για ομοφοβία, ο κ. Πολάκης σημείωσε: «Αν ήμουν ομοφοβικός, δεν θα πρότεινα τον Κασσελάκη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Διαφωνώ με την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας και για ετερόφυλα και για ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί είναι εμπόριο. Μόνο αν είναι πρώτου βαθμού συγγενής θα μπορούσαμε να το κουβεντιάσουμε. Νοικιάζουν μήτρες για να αγοράσουν κάποιοι που “τα έχουν”.

Με την υιοθεσία προφανώς και δεν έχω πρόβλημα».

«Πάμε στις ευρωεκλογές με τον Κασσελάκη και το παίζει one man show», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. «Στις ευρωεκλογές το έπαιξε one man show, δεν μοιράσαμε τίποτα στην Πολιτική Γραμματεία και στα άλλα όργανα. Μας έκανε μεγάλη ζημιά η ιστορία του πόθεν έσχες. Δεν έπρεπε αυτά να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα είναι πρωθυπουργός το 2027 απάντησε: «Επειδή η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους. Εγώ ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή το έχω καταφέρει με το μυαλό και τα χέρια μου. Δεν με έχει σπρώξει κανένας. Βοσκός ήταν ο πατέρας μου και από 7 παιδιά τα 5 βγήκαμε μορφωμένα. Αρχηγός ήμουν παντού και στο πανεπιστήμιο και στο κρατικό Νίκαιας και στα Σφακιά. Το έτοιμος το κρίνει ο κόσμος. Εγώ νιώθω ότι πρέπει να βγω μπροστά και με την εμπειρία τις γνώσεις και τον τρόπο που έχω μπορώ να οδηγήσω τα πράγματα μπροστά»

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει στη γωνία και περιμένει και αν δει φως θα επιστρέψει μαζικά. Είναι η ψήφος που έχασε ο ΣΥΡΖΙΑ από τον συμβιβασμό του 2015 μέχρι την ήττα του 2019 και μέχρι του 2023 και δεν τον εμπνέει η πολιτική μας γραμμή. Εγώ δεν θέλω να κερδίσουμε με το κέντρο. Θέλω να κερδίσουμε τους αριστερούς, δημοκρατικούς προοδευτικούς ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, το ΕΑΜ κινητοποίησαν μεγάλα τμήματα του δημοκρατικού λαϊκού κόσμου, αυτά έβγαλαν 36% για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα ότι με την κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια αναδιανομή 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τις τσέπες του κοσμάκη και τα βάζει σε τράπεζες, δυιλιστήρια, εταιρείες ενέργειας και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Για εμάς ο πρώτος στόχος είναι ότι αυτή η αναδιανομή πρέπει να αντιστραφεί».

Ο δεύτερος πυλώνας «που βάζω ψηλά», συνέχισε, «είναι η δικαιοσύνη-διαφάνεια και ο τρίτος το κράτος. Η χώρα χρεοκοπησε το 2010 επειδή το πολιτικό προσωπικό και η ολιγαρχία ήξερε ότι δεν θα πάθει τίποτα. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δικαιοσύνης και της ανώτερης δικαιοσύνης είναι ελεγχόμενο από την εξουσία – από εμάς δεν ήταν – και καλύπτει ειλημμένες αποφάσεις».

«Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε τόσα σκάνδαλα ως τομέας διαφάνειας και αυτά να αρχειοθετούνται. Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ ας περιμένουμε το σκεπτικό. Όχι απλά την αμφισβητώ αλλά θεωρώ κουκούλωμα την απόφαση. Ναι η δικαιοσύνη αποφάσισε αλλά την απόφαση θα την κριτικάρω και θα προσφύγω για αναίρεση στον Άρειο Πάγο» προσθεσε.

Κατά τον κ. Πολάκη «χρειάζεται ανανέωση η δικαιοσύνη και είναι πράγματα που έχουν ξαναγίνει. 1. Πρόγραμμα εθελουσίας άνω των 60 δικαστών 2. να υπάρξει δεύτερη σχολή δικαστών και μάλιστα στην Πάτρα που θα παράξει 300-400 δικαστές τα πρώτα 5-6χρόνια για να ενισχύσουμε το μόλις 3.500 δικαστικό προσωπικό 3. για όλες τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος πρέπει να ενοποιηθεί η προανάκριση με την κύρια ανάκριση 4. Καμία αναβολή μεγαλύτερη του 1-1,5 μήνα για την εκδίκαση».

«Για μένα το σημαντικό είναι η αλλαγή στη δομή του κράτους. Εννοώ ένα κράτος που έχει δημιουργηθεί από 3 κύκλους εξαγοράς της κοινωνίας μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα κράτος που είναι γραφειοκρατικό και είναι σκληρά ελεγχόμενο δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα αριστερό πλαίσιο διακυβέρνησης. Θα πρέπει στον κεντρικό μηχανισμό υπουργείων να μείνουν 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο, θα μοιράζει λεφτά, θα θέτει κανόνες και θα κάνει ετήσιο κατασταλτικό έλεγχο της αποκεντρωμένης διοίκησης, Τα υπόλοιπα να πάνε στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού εκεί που φτάνει το χέρι του κόσμου καθώς είναι ο επόμενος βαθμός που εκλέγεται απευθείς από τον λαό».