«Έκπτωτο» με ψήφους 17 υπέρ, 1 κατά, και μία αποχή έκρινε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σημειώνεται ότι είχε ανοίξει συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την έγκριση της μομφής εναντίον του, ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

Το καταστατικό του κόμματος δεν το ξεκαθαρίζει λεπτομερώς το συγκεκριμένο ζήτημα, ορίζει όμως ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 16.1 ορίζει: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος».

Στο Άρθρο 20.5 ορίζει: «Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Στέφανος Κασσελάκης κατάλαβε πως δεν έπρεπε να περιμένει άλλο, καθώς τις αποφάσεις του τις είχε πάρει στις Σπέτσες.

Χθες επέστρεψε, συναντήθηκε με βουλευτές και στελέχη και τους φανέρωσε τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος.

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, την πρώτη μετά την καθαίρεσή του από το κόμμα.

«Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ.

Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας.
Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε σε εσωκομματικούς «εχθρούς», μέσω ανάρτησης.

Τζάκρη: «Αντικαταστατική διαδικασία – Δεν νοείται να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα»

Η Θεοδώρα Τζάκρη, που ήταν η μοναδική που καταψήφισε την απόφαση της ΠΓ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.

Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.

Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο και ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στη θέση του.

Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία, συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους. Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα. Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στη θέση του είτε καταργήθηκε, επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.

Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στη θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.

Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεοκοπία».

Φόβοι ενόψει ΔΕΘ

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την προτροπή Κασσελάκη προς τους φίλους του «να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ», αρκετοί στην Κουμουνδούρου υποστήριζαν πως η συγκεκριμένη ατάκα θα περάσει προς τα έξω ως έμμεση παρότρυνση στους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να εμφανιστούν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».