Συναγερμό και ανησυχία έχει σημάνει στην Ευρώπη η απόφαση της Γερμανίας να ανοίξει χαραμάδα στη Συνθήκη Σένγκεν και να βάλει περιορισμούς στα σύνορά της.
Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και κυρίως εσωτερικοί, ωστόσο οι επιπτώσεις από την απόφαση αυτή αγγίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα που είναι χώρα πρώτης υποδοχής. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει συνοριακούς ελέγχους, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στη Βιέννη και το μεταναστευτικό μονοπώλησε τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ενώ ταυτόχρονα οι αντιδράσεις και από άλλους ευρωπαίους ηγέτες ήταν σφοδρές.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για απαράδεκτα σχέδια της Γερμανίας, λέγοντας ότι πρακτικά αναστέλλεται ο χώρος Σένγκεν. Η Αυστρία διά του υπουργού Εσωτερικών ανέφερε σε αυστηρούς τόνους ότι η χώρα δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία και ο μόνος που πανηγύριζε ήταν ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας: «Γερμανία, καλώς ήρθες στο κλαμπ!»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, κάλεσε σε έντονο ύφος την ΕΕ να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του.
«Σε μια ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί κάποιοι να φέρνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέτρα τους ή να τις παρακάμπτουν»
Από τη Βιέννη ο πρωθυπουργός είπε ναι μεν ότι τις αποφάσεις για το ποιοι θα φτάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα πρέπει να τις λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, ωστόσο θύμισε ότι η χώρα μας βγήκε με πολύ κόπο από μια πολυετή κρίση και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους έλληνες πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σε μια ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί κάποιοι να φέρνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέτρα τους ή να τις παρακάμπτουν.
Ειδικά για την εμβληματική Συνθήκη Σένγκεν, η οποία θεωρείται ορόσημο για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, ο πρωθυπουργός φωτογράφισε το Βερολίνο το οποίο επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους λέγοντας: «Αυτό που νομίζω είναι ότι δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να είναι η προτεραιότητα.
Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην δεχθεί να διαταραχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα που έχει επέλθει εδώ και 5 χρόνια στα χερσαία σύνορά της αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και διαμηνύει ότι το σωστό είναι το βάρος της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων να επιμερίζεται δίκαια.
Και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα από τη Βιέννη: «Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».