Δεύτερη ημέρα σήμερα μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ και το σχέδιο τριετίας που αποτυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε ρυθμούς διαρκών συσκέψεων ακολουθώντας την πολιτική συνταγή «καμία ημέρα χαμένη».

Το τρίπτυχο στόχευση – σχεδιασμός- υλοποίηση κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό να συναντάται σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των γιατρών στο ΕΣΥ αλλά και για τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους μέχρι το 2027.

Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε αγιασμό δημόσιου σχολείου, καθώς ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική περίοδος με την κυβέρνηση να έχει δώσει μεγάλο βάρος στους διορισμούς εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2024

Αναβαθμίζονται τα σχολικά κτίρια

«Δεν γίνεται να έχουμε σχολεία στα οποία πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών, ούτε γίνεται να έχουμε σχολεία με τουαλέτες, οι οποίες προέρχονται από τον 19Ο και τον 20ο αιώνα» επισήμανε ο πρωθυπουργός καταδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξουν όψη οι σχολικές μονάδες και να γίνουν πιο σύγχρονες και ασφαλής.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο συζήτησης τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» που αφορά στην ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων. Αποφασίστηκε να καταρτιστεί αναλυτική βάση δεδομένων με προτεραιοποίηση των αναγκών των σχολικών μονάδων, όπου εντός του επόμενου μήνα θα καταγραφούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στοιχεία που απαιτούνται για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2025.

Φωτογραφία από τη σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Συνολικά θα διατεθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών, καθώς εκτιμάται πως απαιτείται επιπλέον ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Κύριος φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η ανώνυμη εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία στην αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε σε σχολεία της Θεσσαλίας η κακοκαιρία «Daniel».

«Για να παρέχουμε στα παιδιά μας τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν το αύριο, ενισχύουμε το στελεχιακό δυναμικό των σχολείων και επενδύουμε στις υποδομές. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα σχολεία απαιτεί ασφαλείς και σύγχρονες τάξεις» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Εξειδίκευση μέτρων για δημογραφικό – στεγαστικό

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που αφορά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αναμένεται να εξειδικεύσουν την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν οι υπουργοί Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Στο επίκεντρο η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και η στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Την Παρασκευή αντίστοιχα θα εξειδικευτούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος.