Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Στις 16:00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που αποφάσισε να γίνει άμεσα Πολιτική Γραμματεία με εισήγηση της οποίας το κόμμα θα οδηγηθεί σε νέα Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει ημερομηνίες για έκτακτο συνέδριο. Εκεί θα υπάρξει ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και προγραμματικό πλαίσιο.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε επίσης ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Παύλος Πολάκης τόνισε: «Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα στην ΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού.

Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια, κάλεσε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να συμβάλλουν», ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες «συντεταγμένα» και «ενωτικά», «χωρίς ακραίες εκφράσεις».

«Μπορούμε να πάμε μαζί, η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει», τόνισε ακόμη και συνέχισε: «Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε: «Αν το θέλει, γιατί όχι».

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού» διαβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

«Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας», σημείωσε, στέλνοντας «μήνυμα ηρεμίας» και «δημοκρατικού διαλόγου» σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που «πληγώθηκε» με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα» και ότι προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Νίκος Παππάς

«Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που στην πράξη στήριζε τον Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα της κοινωνίας και του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «συρρίκνωση» και «απαξίωση» στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση». «Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε. Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».