Στην υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 10% με επιβεβαιωμένα στοιχεία τριμήνου, από την ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά από το 2009 αλλά και στη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων – μέσος χρόνος απονομής μιας κύριας σύνταξης 60 ημέρες- αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η υπουργός Εργασίας, ερωτηθείσα για τα στοιχεία που καταδεικνύουν μείωση της ανεργίας, σχολίασε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά. «Παραλάβαμε τη χώρα με δείκτη ανεργίας 17, 9% το 2019 και πλέον ο δείκτης ανεργίας με επιβεβαιωμένα στοιχεία τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ είναι κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά το 2009». Έμφαση, όπως είπε, δίνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως στις γυναίκες, στους νέους, σε ΑμεΑ και συνταξιούχους. «Τα στοιχεία δείχνουν -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, ότι γυναίκες δεν δουλεύουν είτε γιατί φροντίζουν ανήλικα ή ηλικιωμένους γονείς. Η φροντίδα ηλικιωμένων είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για μία γυναίκα να μην δουλεύει, αυτό θέλουμε να το καταπολεμήσουμε. Και η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους ηλικιωμένους ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα να δώσουμε προοπτικές απασχόλησης στη γυναίκα» σημείωσε η κ. Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε και στη συνεργασία του υπουργείου με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με προγράμματα απασχόλησης για γυναίκες, νέους, προγράμματα για ειδικές δεξιότητες, όπως πράσινες ή ψηφιακές δεξιότητες.

Περισσότερες από χίλιες συντάξεις εκδίδονται την ημέρα

«Εχουμε πλέον ξεπεράσει τις χίλιες συντάξεις την ημέρα, υπάρχουν μέρες που ξεπερνάμε αυτό το νούμερο, αυτό έχει επιτευχθεί με πολύ σκληρή προσπάθεια», σημείωσε η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα πιστώνεται σε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε υπάλληλο του ΕΦΚΑ. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ευκαιρία που είχε τις προηγούμενες ημέρες να επισκεφτεί πολλά υποκαταστήματα, στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, να γνωρίσει όλους τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ και να τους συγχαρεί για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που, όπως είπε, έχουν κάνει για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πολίτη. «Η αποστολή μας είναι πώς να κάνουμε τη ζωή του πιο εύκολη σε κάθε έκφανση που αφορά την επαφή του με το Δημόσιο», τόνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας πως έχει γίνει συστηματική προσπάθεια «αλλά δεν χωρά κανείς εφησυχασμός».

Το επόμενο διάστημα θα εστιάσει το υπουργείο στην περαιτέρω μείωση του ρυθμού απονομής συντάξεως, ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις και στην ψηφιοποίηση, είπε η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας ότι «όλο το αρχείο του ΕΦΚΑ, όταν έγινε η ενοποίηση των ταμείων, ήταν χαρτιά».

«Πενήντα εκατομμύρια τόνους χαρτιού ψηφιοποιούμε -ανάγνωσης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, για να γίνουν όλα ψηφιακά, διαλειτουργικά και να βγαίνουν ακόμη πιο γρήγορα οι συντάξεις, να εξυπηρετούμε καλύτερα τον πολίτη», είπε η υπουργός Εργασίας επισημαίνοντας τις ανάλογες προσπάθειες που έγιναν από προκατόχους της- από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στη συνέντευξή της, η κ. Κεραμέως θύμισε ότι «όταν παρέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση, οι συντάξεις έβγαιναν σε ενάμισι με δύο χρόνια και τώρα ο μέσος χρόνος απονομής μιας κύριας σύνταξης είναι 60 ημέρες».

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ακόμη ότι έγιναν πάνω από 190 χιλιάδες δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική «συνάντησε σημαντική υποστήριξη από την κοινωνία».

«Παλιά, όταν ένας συνταξιούχος επέλεγε να εργάζεται, είχε περικοπή σύνταξης 60%», είπε η υπουργός και πρόσθεσε: «πλέον δεν παρακρατείται κανένα ποσοστό της σύνταξής του, τη διατηρεί στο ακέραιο. Πληρώνει ένα 10% επί του εισοδήματος που κερδίζει και τις εισφορές».

«Πεντακόσιες χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα»

Η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση απασχόλησης το τελευταίο διάστημα: «Από το 2019 έως το 2024 έχουμε 500 χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στην πληροφορική άνοδο της απασχόλησης κατά 82,9 %, στις κατασκευές 65,5%, στη βιομηχανία κατά 15%, στο λιανεμπόριο 17%, στην εστίαση 28,5%. Υπάρχει σταθερή αύξηση απασχόλησης που μεταφράζεται σε περισσότερες δουλειές».

Η κ. Κεραμέως περιέγραψε τη νέα φιλοσοφία για το επίδομα ανεργίας -να είναι πιο δίκαιο και πιο εμπροσθοβαρές- ενώ είπε πως είναι θέμα ημερών «η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση». Επισήμανε, δε, ότι «η βασική αρχή είναι η ψηφιακή κάρτα να θωρακίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Όπως σε κάθε φάση θα υπάρχει μία πιλοτική περίοδος, όπου καταγράφουμε όλοι, από κοινού -εργαζόμενοι, εργοδότες, πολιτεία- πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή για να έρθουμε να τα λύσουμε».

Στόχος είναι να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και να αμείβεσαι γι’ αυτόν, όχι να δουλεύσεις 10 και να πληρώνεσαι για 5 ώρες, είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας μάλιστα τα στοιχεία για την εφαρμογή στα σούπερ μάρκετ, όπου, όπως είπε, υπήρξε «αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατά 61,2%».