«Όαση σταθερότητας», την ώρα που, όπως είπε, η περιοχή μας «έχει ιδιαίτερα προβλήματα, έχει αστάθεια», χαρακτήρισε τον Έβρο και την Ελλάδα ευρύτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στον Νομό.

Καταθέτοντας τους συναισθηματικούς, πολιτικούς, επιχειρησιακούς και εθνικούς δεσμούς, που έχει αναπτύξει (σ.σ. με τον Έβρο)στη διάρκεια των ετών, μέσω της συνεργασίας -όπως είπε- με τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή, για τη δημιουργία μίας νέας πραγματικότητας στην οριογραμμή του Έβρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι αυτή επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες «που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη θωράκιση του Έβρου και με τον φράχτη, με την προσθήκη προσωπικού, την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών και τη συνεχή και διαρκή δουλειά που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία και όλες οι υπηρεσίες της Ασφάλειας της χώρας».

«Ο Έβρος», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «είναι ασφαλής και η ασφάλεια αυτή θα συνεχιστεί να υπάρχει, την ώρα που όλο και περισσότερο οι πιέσεις εντείνονται από το περιβάλλον μας. Αλλά εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον μας, να υπηρετούμε την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια των συνόρων και την ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Συνεχίζεται η ενίσχυση, σε ανθρώπινο δυναμικό, της φύλαξης των συνόρων

Ως προς την ατζέντα της σημερινής επίσκεψής του στον ακριτικό Νομό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «εξετάστηκαν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας […] Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε επίσης με τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Αστυνομία και την τοπική κοινωνία».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προσθήκη άλλων 150 συνοριοφυλάκων στην περιοχή -100 στη Ροδόπη και 50 στην Καβάλα- στη δεύτερη γραμμή, όπως είπε, ελέγχου της μετανάστευσης. Έκανε λόγο για σχεδόν μηδενικές ροές -αυτή τη στιγμή- στον Έβρο, αποδίδοντας τα εύσημα για «το πολύ σημαντικό αυτό αποτέλεσμα» στην «πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες μας για την αντιμετώπιση της λαθροδιακίνησης».

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «αυτή η προσπάθεια που γίνεται θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο, με μεγαλύτερα αποτελέσματα και επωφελέστερα για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία», υπενθυμίζοντας ότι από το 2020, που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο, έχουν προσληφθεί πάνω από 1000 συνοριοφύλακες σε όλους τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στις τρεις σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσε ότι «φέτος ο αριθμός των εκπαιδευομένων θα ανέλθει σε περίπου 1500 άτομα, δηλαδή ένας πολύ μεγάλος αριθμός -περίπου 800 άτομα στην Κομοτηνή, 500 άτομα στο Διδυμότειχο και επίσης προστίθενται φέτος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια στην Ξάνθη (στη σχολή η οποία θα λειτουργήσει μετά από 15 χρόνια) 150 άτομα, τα οποία του χρόνου θα πολλαπλασιαστούν».

Έτσι, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Θράκη ενισχύεται και «με αυτό το δυναμικό των σπουδαστών της Ελληνικής Αστυνομίας και κάθε μέρα, όλο και περισσότερο καταβάλλουμε προσπάθεια ούτως ώστε οι σχολές, τα κτίρια, οι υποδομές, οι δομές των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας να ενισχυθούν περαιτέρω και να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους».