«Το Υπερταμείο εισέρχεται σε μια νέα εποχή, σε σημαντικό βαθμό αλλάζει η εικόνα του και από εδώ και πέρα θα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και οι θυγατρικές του θα υπηρετούν πολύ περισσότερο τον μέσο πολίτη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την έναρξη της επί της αρχής συζήτησης του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση για το Δημόσιο και την πατρίδα μας» σημειώνοντας ότι «μετά από συμφωνία με τον ΕSM και τους δανειστές της χώρας, στόχος μας είναι το Υπερταμείο να αλλάξει εικόνα και να συμβάλει περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας, και μέσω των θυγατρικών του να υπηρετήσει τον μέσο πολίτη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με αυτό το σχέδιο νόμου»: Η θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου, με την απορρόφηση σε αυτό, του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ. Η μετατροπή των οκτώ θυγατρικών του σε “μικρές ΔΕΗ”, με τον τρόπο λειτουργίας τους, τις προμήθειες, τον τρόπο πρόσληψης υψηλόβαθμων στελεχών και υπαλλήλων. Η σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου όπως έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου στο αρχικό του κεφάλαιο θα έχει το ήμισυ από το αντιστάθμισμα που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο για την απόκτηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (το άλλο μισό θα πάει στην μείωση του δημοσίου χρέους). Παρέχεται και στο ΤΑΙΠΕΔ, το δικαίωμα που έχει το Υπερταμείο να αξιοποιεί το 50% των εσόδων από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών – κάτι που δεν είχε μέχρι σήμερα, αλλά έδινε το 100% για την μείωση του χρέους – ώστε να χρηματοδοτεί τα master plan αξιοποίησης άλλων λιμένων της χώρας που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του Υπερταμείου, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι ενισχύεται οργανωτικά και απλοποιείται η λειτουργία του. Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφούνται. «Το ΤΧΣ, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρώσει την εργασία του με την αποκρατικοποίηση των τραπεζών (έχει απομείνει το 18% της ΕΤΕ και το μερίδιο που θα έχει στην Attica Bank), το δε ΤΑΙΠΕΔ έχει κάνει πράγματι μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις και απομένει η ΔΕΠΑ Εμπορίου, η συμμετοχή μας στο Helenic Energy και κάποια περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, συν κάποια οικόπεδα – και συνεπώς για αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει λόγος να έχουμε ξεχωριστό ΔΣ και αμοιβές».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με το νομοσχέδιο «σε αυτή την μετάβαση στην άλλη εποχή, δεν θα μιλάμε πλέον για Εποπτικό Συμβούλιο (που σήμερα προεδρεύει εκπρόσωπος των δανειστών) αλλά για ένα άλλο όργανο, το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, με περιορισμένες αρμοδιότητες, όπου σε αυτό, δύο μέλη θα διορίζονται από τους δανειστές και τρία μέλη από την χώρα μας, και καμία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορεί να ασκεί βέτο, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Σχετικά με την υιοθέτηση του «μοντέλου της ΔΕΗ» για τις θυγατρικές εταιρείες του νέου σχήματος, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στόχος μας είναι να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Θα υπάρχουν δύο ταχύτητες: απόλυτης εφαρμογής του μοντέλου στις επιχειρήσεις που είναι εκτός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. στα ΕΛΤΑ ή στις Κεντρικές Αγορές) και μικρότερης ευελιξίας (όπως εφαρμόστηκε στον ΕΦΚΑ) για τον ΟΑΣΑ και τις δύο θυγατρικές του. Δεν θέλουμε, είπε ο υπουργός, να αδικήσουμε τους εργαζόμενους. Το ΑΣΕΠ θα έχει εμπλοκή στις προλήψεις, αλλά όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε να γίνονται ταχύτερα οι προσλήψεις στις εταιρείες αυτές. Θέλουμε την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με 4ετείς θητείες. Παρέχεται το διευθυντικό δικαίωμα στους διευθύνοντες συμβούλους για να μπορέσουν να ασκήσουν διοίκηση στις επιχειρήσεις αυτές. Οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στα ΔΣ των εταιρειών, όπου θα εγκρίνουν και τους Κανονισμούς Προσωπικού. Ο υπουργός υπερασπίστηκε την πρόβλεψη, στα Πειθαρχικά Συμβούλια των θυγατρικών να μην μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, καθώς όπως είπε, τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι οιωνοί δικαστήρια, και οι συνδικαλιστές δεν είναι δικαστές, αλλά έχουν άλλο ρόλο από το κάνουν τον κριτή ή τον συνήγορο του συναδέλφου τους. Αυτό είπε, «το πιστεύω και το λέω ξεκάθαρα, απέναντι στα δόγματα της Αριστεράς».

Για τις προμήθειες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως δεν γίνεται κάτι το τρομερά διαφορετικό, καθώς ήδη στο άρθρο 38 παρ. 2 του Ν.4972/2022, κάθε εταιρεία μπορεί να καταρτίζει δικό της Κανονισμό Συμβάσεων. Αυτό που τίθεται είναι ο χρονικός περιορισμός των 60 ημερών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να εκφράσει γνώμη.

Σχετικά με την σύσταση του Ε.Ε.ΣΥ.Π., ο υπουργός είπε ότι «είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να συμβάλει και εκείνη, όπως μιλάμε και με επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τον αραβικό κόσμο, που έχουν ξεκινήσει να επενδύουν στην Ελλάδα» Το ταμείο αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα λειτουργήσει ως συνεπενδυτής μαζί με ιδιώτες, ώστε να μοιραστεί το ρίσκο. Με μια διοίκηση πολύ υψηλού επιπέδου και σύμβουλο την Black Rock.

Ο υπουργός δήλωσε «υπερήφανος για αυτή την νομοθετική παρέμβαση».